Producatorii de energie regenerabila plang dupa subventii, desi au castiguri si de 300%

Vineri, 08 Martie 2013, ora 08:09
3929 citiri
Producatorii de energie regenerabila plang dupa subventii, desi au castiguri si de 300%
Costul certificatelor verzi este suportat de consumatori

Producatorii de energie regenerabila au initiat un lobby puternic impotriva intentiei statului de a reduce din beneficiile acordate acestui sector. Pe de alta parte, schema de subventii asigura investitorilor castiguri triple fata de costurile investitiei, conform calculelor Business24.

Cu toate acestea, producatorii acuza autoritatile de lipsa de predictibilitate si avertizeaza ca intentiile statului ar anula investitii straine directe de 4 miliarde de euro, planificate pentru acest an.

Ce se schimba

Potrivit proiectului de lege al Guvernului, pentru energia eoliana s-ar putea efectua o reducere de la 2 certificate verzi (subventii)la cel putin 1,5, la microhidrocentrale de la 3 la 1,4, pentru fotovoltaice de la 6 la 3,5, iar pentru biomasa de la 2 la 1,6.

In plus, ar putea scadea si pretul de la maximum 55 de euro la 30 de euro, pastrandu-se minimul de 27 de euro. Nu in ultimul rand, numarul maxim de MW care pot fi introdusi in retea s-ar putea limita la 3.500.

Pana la sfarsitul lui martie, ANRE va publica o analiza pentru a argumenta necesitatea reducerilor, iar de la 1 iulie, masurile ar putea intra in aplicare.

Victor Ponta: Investim in energia regenerabila, dar negociem subventiile

Producatorii de energie prevad falimentul industriei prin aplicarea unor astfel de masuri, dar nu exclud posibilitatea unei supracompensari (subventii prea mari) in momentul de fata, in special in sectorul fotovoltaic.

Asadar, marea suparare este lipsa de instabilitatea legislativa, in conditiile in care legea energiei regenerabile prevede o schema de autoajustare, iar subventiile oricum urmau sa scada din 2014, insa doar pentru investitorii noi.

De ce atata graba

Pana in 2014, urmeaza un an care ar putea modifica semnificativ dimensiunea industriei regenerabile, in conditiile in care sunt asteptate investitii de patru miliarde de euro si dublarea puterii instalate in sectorul eolian.

Statul a emis in 2012 peste 5,5 milioane de certificate verzi, iar situatia evolueaza repede: inca un milion de certificate verzi au mai fost emise doar in primele doua luni din 2013, potrivit datelor OPCOM. Nici efectele nu s-au lasat asteptate: din scumpirea cu 10% a energiei electrice in 2012, 4% reprezinta costul cu certificatele verzi.

Statul se teme ca pretul in crestere al energiei electrice va afecta competitivitatea activitatii industriale din Romania, in conditiile in care Alro a platit anul trecut 47 de milioane de euro pe certificate verzi, iar Arcelor Mital 43 de milioane de euro.

Suntem campioni la energie verde, dar riscam sa distrugem industria

Cat castiga producatorii de energie regenerabila?

Afacerea cu regenerabile este, in prezent, o mina de aur. Nu degeaba suntem in fruntea clasamentelor internationale la capitolul atractivitatii investitionale: Romania ofera una dintre cele mai generoase scheme de subventionare la nivel european.

Romania e printre cele mai atractive tari din lume pentru investitii

Daca pretul mediu pentru un MW de energie a fost de 40-43 de euro pe OPCOM in 2012, valoarea medie a unui certificat verde a fost de 55 de euro. Mai exact, pentru un MW de energie produsa in sectorul fotovoltaic care primeste 6 certificate verzi, un producator incaseaza 370 de euro, adica de aproape 10 ori mai mult decat valoarea de piata a energiei. De altfel, generozitatea se simte si in planurile de castig ale producatorilor de regenerabile.

In sectorul eolian, cel mai dezvoltat in prezent, investitia totala (plus costuri de racordare) intr-un MW putere instalata se ridica la 1,2-1,5 milioane de euro, insa va aduce venituri de 2,7 milioane de euro in 15 ani, perioada in care se aplica schema de subventionare.

Calculul ia in considerare numarul mediu de ore de functionare pe an, pretul mediu de tranzactionare pe OPCOM, o proiectie de pret mediu al certificatelor verzi pentru perioada calculata si rata de actualizare. Calculul nu include taxe si costuri operationale.

In sectorul fotovoltaic, cel mai subventionat in prezent, investitia totala intr-un MW putere instalata este in prezent de 1,5- 2 milioane de euro, insa va aduce venituri de pana la 5,9 milioane de euro in cei 15 ani de subventii - adica venituri de trei ori mai mari.

In Romania functioneaza centrale eoliene de 1.600 MW, unitati fotovoltaice de 50 MW, centrale pe biomasa de 44 MW si microhidrocentrale, cu puteri sub 10 MW, de 453 MW. Aceste instalatii reprezinta mai mult de 10% din capacitatea de productie a energiei la nivel national. Totodata, sunt in teste centrale eoliene de 700 MW, microhidrocentrale de 2 MW si unitati pe biomasa de 1 MW.

Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#reducere certificate verzi, #investitii energie regenerabila, #energie regenerabila, #modificari legea energiei regenerabile , #Certificate verzi