Americanii foreaza din nou in zona arctica, dupa 20 de ani

Marti, 18 August 2015, ora 13:05
2909 citiri
Americanii foreaza din nou in zona arctica, dupa 20 de ani
Foto: Wikimedia

Guvernul american a decis sa acorde permisul final pentru derularea operatiunilor de foraj submarin executate de compania Shell in largul coastelor statului Alaska.

Pana acum Shell a beneficiat de un acord provizoriu pentru executarea primelor sectiuni de foraj din cele doua puturi din zona arctica, dar reprezentantii Washingtonului au apreciat ca nu exista niciun pericol major in continuarea operatiunilor, arata BBC.

Sub presiune

Operatiunile Shell din zona arctica controlata de Statele Unite au reprezentant un mar al discordiei intre ecologisti si guvernul federal.

Reprezentantii miscarilor ecologiste acuza compania si oficialii de la Washington de deschiderea unei adevarate Cutii a Pandorei din punct de vedere al politicii de mediu.

In acelasi timp, oficialii americani sustin ca au verificat constant actiunile Shell in zona si aceste se dovedesc extrem de sigure.

Inclusiv compania olandeza a tinut sa sublinieze interesul acordat pentru siguranta explotarilor in aceasta zona.

"Am ramas dedicati operatiunilor sigure din punct de vedere al mediului inconjurator si suntem decisi sa evaluam in continuare ceea ce ar putea reprezenta principala resursa nationala de energie", a explicat un purtator de cuvant al companiei.

Rezerva arctica

Pentru a obtine unda verde la foraje, Shell a fost nevoita sa repare o parte din echipamentul folosit la operatiunile derulate anterior.

Este pentru prima data in ultimii 20 de ani cand companiei i se permite sa isi reia activitatea in zona arctica, dupa ce a investit deja peste 7 miliarde de dolari in acest proiect.

Estimarile geologilor arata ca subsolul din regiunea arctica ar putea adaposti 20% din rezervele de petrol si gaze ale Terrei, ceea ce starneste noi nelinisti din partea grupurilor de ecologisti din lumea intreaga.

In ciuda riscurilor pentru mediul inconjurator, Shell considera ca poate extrage in siguranta petrolul din straturile de mare adancime, argumentand si ca, in deceniile urmatoare, se va inregistra o crestere din ce in ce mai mare de energie pe glob.

Intreaga regiune arctica este supusa unui val de revendicari teritoriale: Rusia, Danemarca, Norvegia, Canada si Statele Unite avand pretentii de control asupra unor zone intinse din jurul Polului Nord.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#foraje arctice, #shell, #proteste ecologisti SUA, #rezerva petrol arctic , #Companii energetice