Arcelor Mittal Galati ar putea plati zeci de milioane de euro unui inventator

Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 16:33
2993 citiri
Arcelor Mittal Galati ar putea plati zeci de milioane de euro unui inventator

Un inginer din Galati, care detine peste 15 brevete romanesti si internationale in domeniul metalurgic, dintre care unele aplicate in combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati, pretinde companiei cateva zeci de milioane de euro pentru folosirea fara drept a unuia dintre brevete sale.

Inginerul Doru Tatar, in varsta de 56 de ani, sustine ca ArcelorMittal Galati ar fi utilizat fara drept una dintre inventiile sale si a invitat compania la discutii, in urma carora aceasta sa intre in legalitate si sa-i achite compensatii.

"Dupa ce combinatul a cumparat de la mine un dosar de brevet, prin 2005, relatiile noastre au incetat, insa ulterior am aflat ca ei au mai utilizat niste detalii tehnice ale proiectelor mele pe care nu le folosisem pana atunci, dar pe care le prevazusem in proiecte".

"Eu m-am ingrijit intre timp sa protejez aceste lucruri printr-un brevet nou, romanesc si european, iar ei l-au folosit, dar au uitat sa-mi ceara voie".

"Urmeaza sa stabilim impreuna, prin discutii, nu neaparat cine este vinovat ca nu ma intereseaza asta, ci cum putem face ca ei sa intre in legalitate cu folosirea acestor titluri de proprietate industriala pentru ca ei acum au incalcat legislatia si aici e vorba de infractiune", a declarat Doru Tatar.

De-a lungul timpului, inginerul a adus schimbari in structura cauperelor (instalatii pentru preincalzirea aerului din furnale), marindu-le fiabilitatea si performantele. Expertize mai vechi ale Institutului de Cercetari Metalurgice, citate de Doru Tatar, au relevat faptul ca folosirea cauperelor cu tehnologia sa genereaza economii de circa 500.000 de dolari pe luna, pentru fiecare asemenea cauper.

Tataru: Furnalul a mers un an si jumatate folosind tehnologia mea

Inventia care face obiectul apropiatelor discutii cu reprezentantii ArcelorMittal Galati, un cauper de structura mixta, ar fi fost aplicata la Furnalul 3 din combinat.

"Furnalul nu mai functioneaza din decembrie 2011, dar a mers folosind cauperul facut dupa tehnologia mea aproape un an si jumatate, timp in care a produs peste un milion de tone de fonta. E ceva", a afirmat Doru Tatar.

Inventatorul pretinde companiei siderurgice compensatii de ordinul zecilor de milioane de euro

"E vorba de bani destul de multi. Conform uzantelor internationale, cateva zeci de milioane de euro, avand in vedere productia obtinuta si rolul cauperelor in aceasta productie. O sa vedem", a spus inventatorul.

Reprezentantii ArcelorMittal Galati au refuzat sa comenteze.

Doru Tatar, de profesie inginer constructor, si-a inceput activitatea de cercetare la jumatatea anilor ''80, pe cand lucra la ICMRS, intreprinderea care a construit combinatul siderurgic de la Galati in anii ''60. El a brevetat peste 15 inventii in domeniul metalurgic, atat in Romania, cat si in Statele Unite ale Americii, Germania, Japonia, Mexic si Belgia.

Dintre aceste brevete, 14 au fost cedate unor intreprinderi romanesti, intre care se numara si ArcelorMittal Galati, si straine. Doru Tatar a obtinut numeroase premii si distinctii la targurile internationale de inventica si a colaborat cu producatorul american de otel US Steel.

#Arcelor Mittal Galati inventator, #inventie roman Arcelor Mittal, #combinant siderurgic incalcare brevet inventie , #Companii energetice