Arcelor Mittal: Pierderi semnificative in T3. Actionarii vor suporta consecintele

Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 11:05
1823 citiri
Arcelor Mittal: Pierderi semnificative in T3. Actionarii vor suporta consecintele

ArcelorMittal, cel mai mare producator mondial de otel, a anuntat miercuri ca va reduce substantial dividendele anuale in incercarea de a reduce datoria, dupa ce a inregistrat pierderi in trimestrul trei din 2012.

ArcelorMittal a raportat ca in perioada iulie-octombrie 2012 rezultatele financiare au fost afectate de incetinirea din China, combinata cu economia mondiala deja fragila, transmit RTT News si Reuters.

"Aceasta a avut ca rezultat conditii de operare foarte dificile pentru ArcelorMittal, care ar urma sa continue in trimestrul patru", a declarat directorul general al companiei, Lakshmi Mittal.

In perioada iulie-octombrie 2012, ArcelorMittal a inregistrat pierderi nete de 709 milioane de dolari, sau 0,46 dolari pe actiune, fata de un profit de 659 milioane de dolari, sau 0,43 dolari pe actiune in perioada similara din 2011.

Profitul inainte de dobanzi si taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) a scazut la 1,34 miliarde de dolari in trimestrul trei, de la 2,41 miliarde de dolari in perioada similara din 2011.

Vanzarile au scazut la 19,72 miliarde de dolari, de la 24,21 miliarde de dolari in trimestrul trei din 2011.

Livrarile de otel in perioada iulie-octombrie 2012 au scazut la 19,9 milioane de tone, de la 21,1 milioane de tone in trimestrul trei din 2011.

ArcelorMittal a precizat ca pretul zacamintelor de fier in perioada iulie-octombrie 2012 si declinul economiei mondiale au afectat vanzarile de otel si pretul otelului precum si profitabilitatea operatiunilor miniere ale companiei, de aceea ArcelorMittal se asteapta sa obtina anula acesta un EBITDA de aproximativ 7 miliarde de dolari.

Din cauza conditiilor dificile pe plan mondial si a deciziei companiei de reducere a datoriei, Comitetul de conducere a propus reducerea dividendelor anuale la 0,20 dolari pe actiune din 2013, de la 0,75 dolari pe actiune in 2012.

Luna trecuta, ArcelorMittal a decis sa inchida definitiv cele doua furnale nefolosite din Nordul Frantei, determinand guvernul de la Paris sa caute solutii pentru a mentine uzina operationala, evitand cresterea somajului.

Recent, pentru a compensa declinul cererii de otel in Europa, ArcelorMittal a decis sa inchida definitiv furnalele de la Liege (Belgia) si Madrid (Spania). In cazul facilitatilor din Franta, ArcelorMittal a oprit productia la furnalele de la Florange si Lorraine inca din toamna lui 2011. In Luxemburg, ArcelorMittal a oprit productia la Schifflange, iar productia facilitatilor de la Rodange a fost redusa.

Criza datoriilor din Europa a afectat cresterea in regiune si cererea de otel. ArcelorMittal incearca sa contracareze efectele crizei prin inchiderea temporara sau definitiva a unor furnale.

Cererea pentru otel pe plan mondial ar urma sa incetineasca la 3,6% anul acesta, de la 5,6% in 2011, in timp ce in Europa ar putea fi un declin de 1,2%.

ArcelorMittal este cel mai mare producator mondial de otel, cu operatiuni in peste 60 de tari. In 2011, ArcelorMittal a inregistrat venituri de 94 de miliarde dolari si o productie de otel de 91,9 milioane de tone, reprezentand aproximativ 6% din productia mondiala de otel. In Romania, ArcelorMittal detine unitati de productie la Galati /est/, Iasi /est/, Roman /nord-est/ si Hunedoara /centru/.

#ArcelorMittal rezultate financiare, #Arcelor Mittal plata dividente, #Arcelor Mittal datorii , #Companii energetice