Bani cu puterea vantului. Investitiile in energia eoliana raman profitabile

Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 12:18
2922 citiri
Bani cu puterea vantului. Investitiile in energia eoliana raman profitabile
Investitii in energie eoliana

Investitia in energie eoliana ramane una profitabila, in contextul in care tara noastra ramane campioana, alaturi de Turcia si Polonia, in Europa de Est.

Turbinele eoliene din Romania au produs, sambata, mai multa energie ca un reactor de la Cernavoda, datorita vantului care a suflat cu o forta uriasa. Astfel, energia produsa ar fi fost suficienta pentru aprovizionarea unui oras cu 200.000 de locuinte.

Puterea eolienelor din tara nu poate fi contestata, mai ales ca performanta a fost atinsa in 2011. Anul trecut, in primele trei luni, turbinele eoliene din Dobrogea au produs mai mult decat in 2010. Energia produsa de turbine, in primele trei luni din 2011, putea alimenta un oras cu 100.000 de locuitori, timp de 365 de zile, potrivit calculelor facute de incont.ro.

"La circa 650 MW instalati de energie eoliana, sistemul energetic national functioneaza normal datorita rezervelor suficiente (in alte sectoare, cum sunt cele hidro sau pe gaz - n.red.) De fapt, este posibila preluarea unor productii din centralele eoliene de pana la 3.000 MW fara restrictii", a spus Octavian Lohan, directorul general adjunct al Transelectrica, citat de publicatia amintita.

Dana Duica, directorul executiv al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (AREE), spune ca in 2012, investitiile in energie eoliana s-ar putea ridica la 1,5 miliarde de euro. Investitiile ar putea totaliza, in 2012, pana la 1,5 miliarde de euro, iar capacitatea totala va creste la aproape 1.600 MW, dublu fata de 2011, potrivit Danei Duica, director executiv al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana.

"In 2012, ne asteptam la investitii care pot ajunge pana la 1,5 miliarde euro, in varianta optimista in care planurile anuntate de companii vor fi duse la bun sfarsit", spune aceasta, conform site-ului oficial al institutiei.

Anul acesta vor fi construite centrale cu o putere de 1.335 MW, iar in 2013, capacitatea se va majora cu alti 1.500 MW, iar productia din surse eoliene va fi de peste 4.000 MW, arata datele Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana.

Valoarea proiectelor aflate in acest moment, in diferite stadii pe piata se ridica la cateva miliarde de euro. Cresterea in volum a pietei a plasat statul roman pe locul sapte, in Europa, la acest capital, potrivit Asociatiei Europene pentru Energie Eoliana EWEA.

Pana in 2015, ar putea fi puse in functiune unitati noi de producere electricitate din surse eoliene de pana la 3.500 MW si de 5.500 MW pana in 2020.

Romania, campioana in estul Europei

Romania este, alaturi de Polonia si Turcia, campioana la energie electrica produsa din surse eoliane in estul Europei, avand totodata sansa de a deveni numarul 1 in sector, a declarat miercuri consultantul in afaceri publice al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (AREE), Ionel David.

"In tara noastra sunt deja instalati aproape 700 MW din surse eoliane. Astfel, Romania, Polonia si Turcia sunt principalii actori in energie eolioana din estul Europei. Intai, pentru ca sunt tari cu intindere mare, toate trei au iesire la mare (unde bate vantul puternic) si au deja multi MW instalati in parcuri eoliene", a spus Ionel David, citat de NewsIn.

Enel Green Power, cel mai important investitor privat din sectorul energiei electrice, a inaugurat in 2010 primul parc eolian din Romania, la Aghighiol, cu o capacitate de 34 MW. In prezent, capacitatea complexului eolian a depasit 104 MW, daca luam in calcul si al doilea parc eolian, pus in functiune in nordul Dobrogei, langa Tulcea.

Pe piata locala, in afara de Enel Green Power, mai exista si alti jucatori de talie mondiala. Printre acestia se numara CEZ, cel mai furnizor de energie din Cehia, E.ON, cea mai mare companie de utilitati din Germania, dar si Iberdrola si Enel.

Iberdrola este cea mai mare companie energetica din Spania, in timp ce Enel este prezenta in 40 de tari din intreaga lume, cu o capacitate de productie de 95.000 MW. In tara noastra, Enel reprezinta cel mai important investitor privat din sectorul energiei electrice.

De asemenea, Randers, o companie daneza, este in faza de constructie a trei proiecte de energie eoliana in Dobrogea. Doua dintre acestea vor avea o capacitate de 228 de megawatti si vor fi operate de EDP-Energias de Portugal, cea mai mare companie de utilitati din Portugalia.

Legislatia ambigua goneste investitorii

Pe de alta parte, grupul energetic german RWE, a anuntat in luna iunie anul trecut, ca nu va mai construi un parc eolian de aproape 150 MW in Valea Dacilor din judetul Constanta.

"Ei au renuntat si la proiectul unitatilor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, din cauza ca taragana de ceva vreme. Iar la proiectul privind parcul eolian au renuntat pentru ca Legea 220/2008 privind stimularea energiei regenerabile nu este aplicabila nici in prezent", a spus consultantul in afaceri publice al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (AREE), Ionel David.

Legislatia neclara este doar una dintre problemele pe care le intampina investitorii care vor sa aloce bani in acest domeniu. Instabilitatea pietei si lipsa de predictibilitate asupra mecanismelor sunt alte obstacole pentru investitori.

Guvernul a incercat sa remedieze o parte dintre aceste probleme anul trecut, in luna octombrie. Atunci a dat o ordonanta de urgenta care cuprind amendamentele Legii 220/2008, privind schema de sprijin in domeniul energiei regenerabile, conform cu decizia Comisiei Europene.

Schema suport a fost aprobata pentru o perioada de maximum 15 ani, pentru facilitati noi de productie si pentru acele capacitati care intra pe piata inainte de anul 2016.

"In sfarsit, prin acordarea celui de-al doilea certificat verde, schema suport din Romania se apropie de cele din celelalte tari ale UE si creaza premisele pentru realizarea tintelor nationale de energie verde. Sa nu uitam ca energia eoliana este, dintre toate energiile verzi, cea mai putin costisitoare pentru consumatorul roman", a declarat, la sfarsitul lunii octombrie, directorul executiv al AREE.

In 2012 este prognozata o noua dublare a capacitatii instalate in turbine eoliene, la 2.000 MW, care ar putea alimenta peste 7,7 milioane de romani, estimeaza asociatia. Companiile producatoare de energie regenerabila membre ale AREE au investit pe plan local peste 1 miliard de euro din fonduri proprii in dezvoltarea productiei de energie eoliana.

#energie eoliana, #afaceri energie eoliana, #investitii energie eoliana Romania , #Companii energetice