Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Basescu a promulgat legea pentru acordarea unor facilitati la privatizarea Petromidia

Basescu a promulgat legea pentru acordarea unor facilitati la privatizarea Petromidia


Presedintele Basescu a semnat decretul de promulgare a legii privind acordarea unor facilitati la plata pretului actiunilor si la plata unor obligatii bugetare in scopul privatizarii Petromida SA Constanta.

Potrivit unui comunicat de presa al Presedintiei, seful statului a semnat vineri "Decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 248/2000 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 64/1998 privind acordarea unor facilitati la plata pretului actiunilor si la plata unor obligatii bugetare, in scopul privatizarii Societatii Comerciale 'Petromidia'".

Curtea Constitutionala a respins miercuri ca inadmisibila sesizarea de la inceputul lunii iulie a presedintelui Basescu privind tardivitatea aprobarii acestui act normativ.

In sesizare se arata ca legea este neconstitutionala deoarece incalca prevederile art. 1 alin. (5) si art. 16 alin. (1) din legea fundamentala, mentionand ca initial OUG 64/1998 prevedea posibilitatea acordarii facilitatilor "la plata pretului actiunilor si la plata unor datorii bugetare, facilitati care vor fi stabilite prin derogare de la prevederile cap. III din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 88/1997, aprobata prin Legea nr. 44/1998, ale cap. V din Ordonanta Guvernului nr. 11/1996, aprobata si modificata prin Legea nr. 108/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale OUG nr. 72/1997, printr-un mandat acordat de Guvern Fondului Proprietatii de Stat".

In 21 martie 2011, presedintele Traian Basescu a retrimis Parlamentului legea de aprobare a OUG privind acordarea unor facilitati pentru privatizarea Petromidia SA Constanta, solicitand respingerea acesteia pentru ca Ordonanta si-a produs deja efectele juridice prin semnarea contractului de privatizare.

"Aceasta reglementare avea ca scop transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de actiuni reprezentand 69,991 la suta din capitalul social al SC Petromidia SA Constanta catre investitorul cu care Fondul Proprietatii de Stat a negociat si a incheiat contractul de vanzare-cumparare a actiunilor respective.

Deoarece Ordonanta de Urgenta a Guvernului 248/2000 si-a produs deja efectele juridice prin semnarea contractului de privatizare a SC Petromidia SA Constanta, consideram ca aprobarea acesteia prin lege nu mai este oportuna", explica Presedintia in comunicatul cu privire la retrimiterea spre examinare a legii.

Totusi, legea de aprobare a fost adoptata de Senat, astfel ca presedintele a trimis-o Curtii Constitutionale sa decida asupra constitutionalitatii ei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1054 ori