Carlos Slim a cumparat 8,4% din actiunile companiei argentiniene YPF

Vineri, 15 Iunie 2012, ora 17:25
1585 citiri
Carlos Slim a cumparat 8,4% din actiunile companiei argentiniene YPF

Familia miliardarului mexican Carlos Slim, cel mai bogat om din lume, cu o avere de 69 miliarde dolari, a cumparat 8,4% din actiunile companiei petroliere YPF din Argentina, nationalizata in acest an prin preluarea de catre stat a unei participatii de 51% de la grupul spaniol Repsol.

Achizitia a fost anuntata printr-un document depus la bursa din SUA. Guvernul argentinian a cautat in ultima perioada parteneri importanti care sa se implice la YPF, pentru a arata ca nationalizarea nu alunga investitorii, potrivit Financial Times.

Nu este clar inca daca familia lui Slim a cumparat actiunile pe piata libera sau daca acestea au apartinut anterior familiei Eskenazi, fosta partenera a Repsol in YPF.

Noul director general al YPF, Miguel Galuccio, a declarat ca decizia lui Slim de a investi este un semn pentru piata internationala, ca YPF este o companie solida, cu un bun potential de crestere.

Familia Eskenazi a pierdut o participatie de 25,46% dupa ce a intrat in incetare de plati pentru imprumuturile folosite la achizitia actiunilor.

Dupa ce statul a preluat 51% din YPF, Repsol a ramas cu 6,43%, insa si-a majorat participatia la 12%, dupa ce a prelua actiuni depuse de Eskenazi ca garantii pentru imprumuturi primite de la grupul spaniol.

Mai multe banci care au acordat finantari familiei Eskenazi au preluat, de asemenea, actiuni depuse ca garantie.

De asemenea, potrivit unui document transmis bursei din Statele Unite, compania telecom America Movil, detinuta de Slim, a convenit achizitia a 21% din Telekom Austria de la investitorul Ronny Pecik. America Movil a cumparat 5% din actiuni si va prelua inca 16% la o dat ulterioara, anul acesta, dupa obtinerea aprobarilor necesare. La pretul de inchidere de joi, participatia vizata de Slim se ridica la 748 milioane de euro.

Achizitia face parte din strategia America Movil de intrare pe piata europeana, in conditii avantajoase, dupa ce criza datoriilor suverane a ieftinit puternic activele din sectorul telecom.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Carlos Slim YPF, #actiuni YPF Carlos Slim, #Carlos Slim achizitii , #Companii energetice