Companiile cu capital privat, mai rapide decat cele listate

Joi, 27 Septembrie 2007, ora 11:09
1101 citiri

Firmele detinute de fonduri de investitii si-au marit valoarea anul trecut intr-un ritm mai rapid fata de cele listate pe fondul deciziilor administrative, a rapiditatii procesului de management si politica selectiva de achizitii, reiese dintr-un studiu publicat joi de Ernst & Young, anunta Reuters.

Studiul ofera noi argumente unei dezbateri globale privind performantele companiilor detinute de fondurile private de investitii, acest tip de management fiind contestat de catre anumiti investitori, politicieni si sindicate care sunt de parere ca fondurile de investitii concediaza fara mila o parte din personal si sporesc datoriile firmei doar pentru a obtine profit.

Insa firma de consultanta Ernst & Young a afirmat ca acest tip de companii, detinute de fonduri de investitii, isi realizeaza cea mai mare parte din venituri de pe urma imbunatatirilor strategice si operationale si de cele mai multe ori sporesc numarul de angajati pentru a extinde afacerea si a genera un nivel mai ridicat al castigurilor.

"Doua treimi din cresterea inregistrata de companiile detinute de fondurile private de investitii vine de pe urma extinderii, majorarea nivelului veniturilor organice reprezentand cea mai importanta directie", a declarat seful diviziei de studiu al fondurilor private de investitii a Ernst &Young, Simon Perry.

Studiul arata ca numarul angajatilor in aceste companii a ramas oarecum identic sau chiar a crescut in aproximativ 80% dintre cazurile analizate pe piata americana.

In Europa, numarul angajatilor companiilor detinute de fonduri private de investitii a crescut in medie cu 5% in cazul Marii Britanii, Germaniei si Frantei, fata de nivelul de 3% inregistrat in cazul companiilor publice.

Reducerea cheltuielilor a contribuit in proportie de 31% la nivelul de crestere inregistrat in Europa si de 23% in cazul Statelor Unite ale Americii, informeaza Reuters.

In medie, rata anuala a cresterii valorii companiilor detinute de cele mai mari fonduri de investitii a fost de 33% pentru anul 2006, fata de un nivel de doar 11% inregistrat in cazul companiilor publice din Statele Unite ale Americii.

In Europa, acest raport a fost de 23%, respectiv 15%.

Valoarea medie a unei companii detinute de un fond de investitii in SUA a crescut pana la 2,2 miliarde dolari, fata de 1,2 miliarde la momentul achizitiei, relateaza Reuters.

In Europa, valoarea medie a crescut pana la 1,5 miliarde dolari, fata de 800 milioane dolari la data achizitiei. Ernst &Young a analizat primele 100 astfel de achizitii realizate de fonduri de investitii atat in SUA cat si in Europa.

Fondurile private de investitii achizitioneaza diferite companii folosindu-se de sumele mari de bani obtinute de pe urma marilor investitori sau a fondurilor de pensii pe care le administreaza.

In mod normal aceste fonduri isi finanteaza aceste achizitii prin imprumuturi, vanzand aceste companii dupa doar cativa ani.

Analistii estimeaza ca aceste grupuri vor strange sume suplimentare de circa 500 miliarde dolari in cursul acestui an, fiind deja actori principali in cadrul celor mai importante tranzactii ale anului, inclusiv achizitia companiei energetice TXU si a grupului Alliance Boots.

Abilitatea acestor fonduri de a conduce astfel de operatiuni a scazut in ultimele luni din cauza crizei de lichiditate ce a caracterizat pietele, bancile preferand sa nu acorde imprumuturi de amploare.

"Actorii de pe piata sunt de parere ca aceasta reducere a ritmului de activitate este de termen scurt, climatul normal urmand a reveni in 2008", a declarat Perry.

"Piata este increzatoare in modelul fondurilor private de investitii si fundamentele economice pe termen lung isi mentin soliditatea", a adaugat acesta.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.