Cum au reusit rusii sa faca bani din energie, cand piata e la pamant

Marti, 03 Martie 2015, ora 18:00
3520 citiri
Cum au reusit rusii sa faca bani din energie, cand piata e la pamant
Foto: Russia Today

Oricat de rau ar duce-o populatia, exista un sector din economia rusa care nu gafaie sub povara sanctiunilor economice: cel energetic.

Profitul inregistrat in ultimul an de companiile energetice din Rusia a crescut cu aproape 22%, o adevarata performanta pe piata globala a energiei.

Nici macar Canada, o alta tara cu importante rezerve de petrol si gaze, n-a reusit sa creasca profitabilitatea industriei de resort cu mai mult de 1,8 procente.

In acelasi timp, indicele Morgan Stanley Capital International de pe piata energetica din SUA a tresarit cu doar 0,7%, informeaza CNBC.

Piata prabusita in avans

Ironia sortii face ca declinul economic al Rusiei sa se fi declansat cu cateva luni inaintea prabusirii pietei petrolului, in momentul in care Vladimir Putin a decis anexarea Crimeii si intretinerea conflictului din estul Ucrainei.

Intre 1 ianuarie si 14 martie 2014, indicele MSCI de pe piata energiei din Rusia cazuse deja cu 21%. Astfel, in iulie, cand economia globala s-a confruntat cu declinul constant al pretului barilului, piata ruseasca era deja afectata.

"In Rusia, piata energiei s-a prabusit cand pretul petrolului era avantajos. Cand restul lumii isi revizuia ipotezele privind evolutia pretului, firmele rusesti erau deja ieftine", explica Karen Kostanian, unul dintre analistii sectorului energetic din cadrul Merill Lynch Rusia.

Iar actiunile companiilor rusesti au ramas ieftine si in ziua de astazi.

Pentru 2015, Lukoil si Gazprom au un raport pret/venituri de 4,1, considerabil mai avantajos decat cel de 11,5 al actiunilor companiilor petroliere din tarile dezvoltate, apreciaza Will Riley, manager investitional in cadrul Woodland Hills, o companie din cadrul grupului Guinness Atkinson Funds.

Portofoliul de actiuni de pe piata globala de energie gestionat de Riley contine si 3,3% active ale companiilor din Rusia.

Profit atractiv

De obicei, rentabilitatea actiunilor de pe piata bursiera din Rusia este mult sub cea data de pietele dezvoltate.

Insa, in acest caz, un profit anual mai mare cu 22% ii poate face pe investitori sa lase deoparte evaluarea riscurilor si sa investeasca in aceste actiuni.

"Diferenta se vede cu ochiul liber. In ciuda tuturor problemelor, oamenii vad aici o sansa de obtine profit", afirma Riley.

O alta explicatie pentru care companiile energetice din Rusia par sa fie atractive este ca, raportat la piata din Rusia, acestea se dovedesc profitabile in conditiile in care sunt si singura sursa de atragere a valutei in tara.

Costuri reduse

Odata cu declinul de 42% inregistrat de rubla in fata dolarului american, costurile de exploatare din Rusia au scazut in mod substantial.

"Actiunile Gazprom si Lukoil sunt protejate fata de prabusirea rublei. De fapt, prabusirea monedei rusesti este perceputa ca un avantaj in acest sector", sustine Will Riley.

Beneficiile aduse de deprecierea rublei sunt confirmate si de Kostanian. "Daca inainte de declinul rublei costul de productie era estimat la 40 de dolari, acum acesta a scazut la 30 de dolari", explica analistul Merill Lynch Rusia.

Cu o influenta in piata din Rusia de aproape 58%, practic, pretul actiunilor companiilor energetice dicteaza evolutia bursei din aceasta tara.

Pentru moment, acestea par sa se fi stabilizat, iar o eventuala atenuare a crizei din Ucraina ar putea sa dicteze o revenire a investitorilor straini in Rusia, in ciuda ratingului de tara dezastruos.

Riscuri majore si avantajul izolarii

Sigur, orice investitie in Rusia presupune asumarea unor riscuri enorme. "Situatia geopolitica este cea care are cel mai mare impact asupra regiunii", explica Evgeny Solovyov, un analist al Societe Generale.

Iar daca pe frontul ucrainean s-a lasat deocamdata linistea, Moscova tocmai a fost scaldata in sangele opozantului Boris Nemtov, asasinat la sfarsitul saptamanii trecute.

"Alti factori care sunt la fel de nesiguri tin de o eventuala apreciere a rublei si de interventia guvernului in sectorul energetic", crede analistul Deutsche Bank, Pavel Kushnir.

Impozitele percepute de stat pe exportul de gaze si petrol sunt deja foarte mari, iar o eventuala scadere a nivelului incasarilor de valuta nu va aduce decat un nivel mai mare de impozitare.

Cu toate aceste riscuri, piata energetica din Rusia ramane extrem de atractiva pentru jucatorii care suporta riscul.

"Investitorii ar trebui sa caute societatii fara datorii mari, de obicei acestea fiind denominate in dolari. Oricum companiile din Rusia cu greu mai gasesc surse de imprumut de la bancile occidentale", afirma Solovyov.

Iar cu cat compania este mai putin prinsa in chingile Kremlinului, cu atat mai profitabila s-ar putea dovedi investitia.

Beneficii pe masura

O varianta atractiva este Lukoil, a doua mare companie petroliera din Rusia. Are un raport financiar bun, nu este controlata de catre stat si a anuntat cresterea dividendelor acordate in acest an actionarilor. Randamentul actiunilor Lukoil ar putea creste in 2015 cu aproape 8 procente, considera Pavel Kushnir.

Iar nevoia de lichiditati a companiei a impins-o si spre oferirea unui discount enorm la tranzactionare pentru marii jucatori internationali, de aproximativ 75%. Indeajuns de mult incat sa-i faca pe americani sa viseze cu ochii deschisi.

"Este clar ca sunt riscuri, dar si beneficiile pot fi pe masura. Orice crestere a pretului barilului ar putea sa-ti dubleze banii investiti in Rusia", crede Riley.

#indici bursieri Rusia, #profit estimat companii energetice Rusia, #investitii riscante Rusia , #Companii energetice