Dilema Romaniei: Nabucco sau South Stream?

Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 13:24
2610 citiri
Dilema Romaniei: Nabucco sau South Stream?

Planurile Rusiei de a exporta gaz in regiunea Asia-Pacific au readus in centrul atentiei problema gazoductelor si dependenta excesiva a europenilor de gazele rusesti. Zona Europei Centrale si de Sud-Est intampina dificultati din cauza absentei gazoductelor care sa diversifice aprovizionarea cu gaze, iar statul roman nu face exceptie de la aceste probleme.

Rusia planuieste sa compenseze reducerea exportului de gaz in Europa prin intermediul majorarii livrarilor in regiunea Asia-Pacific. In acest sens, compania rusa Gazprom si cele nipone Itochu si Japan Petroleum Exploration vor semna in timpul summitului Forumului de Cooperare Economica Asia-Pacific (APEC) un acord privind constructia unei uzine pentru lichefierea gazului natural la Vladivostok.

Prea scump pentru europeni: Rusia vrea sa exporte gaz in regiunea Asia-Pacific

Europa este dependenta de gazele naturale rusesti si nu poate rezolva acest impediment decat printr-o ruta alternativa de aprovizionare cu gaze, independent de Gazprom. Aceasta este cea mai mare companie producatoare de gaze naturale din lume si aprovizioneaza 30 de tari cu gaze naturale.

Profitul Gazprom a crescut anul trecut cu 35%, la 1.307 miliarde de ruble (44,6 miliarde de dolari). Productia de gaze naturale a urcat cu 0,9%, la 513,2 miliarde de metri cubi, in timp ce exporturile catre Europa au avansat in 2012 cu 8,2%, la 150 miliarde de metri cubi.

South Stream, conducta detinuta in proportie de 50% de Gazprom si "concurentul" sau european Nabucco sunt cele doua proiecte care vizeaza transportul de gaze. Pana acum, nu au fost incepute lucrarile pentru niciuna dintre conducte, iar sud-estul Europei este incapabil sa dezvolte o piata regionala.

Pentru Romania Nabucco este un proiect important, prin prisma investitiilor si a veniturilor viitoare, dar si din perspectiva cresterii gradului de independenta energetica.

Urmareste in continuare "istoria" Nabucco si South Stream

Nabucco

- Pentru constructia Nabucco, a fost infiintata in 2004 compania Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC). Scopul acesteia este dezvoltarea, constructia si operarea conductei Nabucco. NIC are sediul la Viena si se supune legislatiei Uniunii Europene.

- NIC va fi singura companie in contact direct cu transportatorii si va oferi o solutie de tipul one-stop-shop, operand ca o entitate comerciala independenta pe piata si va actiona independent de companiile-mama.

- Actionarii Nabucco sunt OMV (Austria), FGSZ (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Fiecare actionar detine o participatie egala de 16,67% din Nabucco Gas Pipeline International GmbH.

Sursa foto: Adevarul

- Cele cinci companii au semnat in data de 11 Octombrie 2002 la Viena, un Acord de cooperare privind infiintarea unui "Consortiu" in vederea efectuarii unui "Studiu de Fezabilitate". Studiul trebuie sa prezinte o ruta complet noua de transport a gazelor naturale prin construirea unei conducte pe teritoriul celor cinci tari.

- Potrivit intelegerii semnate de cele cinci state, traseul gazoductului avea ca punct de plecare granitele Turciei cu Georgia si Iran iar ca punct final nodul Baumgarten din Austria (nod important in care sunt colectate gazele rusesti tranzitate catre vestul Europei).

Estimarile de productie de petrol si gaze, potrivit OECD

- Conducta Nabucco care ar fi trebuit sa aiba o lungime de 4.000 de kilometri, iar constructia sa ar fi trebuit inceputa anul viitor. In 2017 Nabucco urma sa fie data in functiune.

- Intre timp a aparut insa "Nabucco Vest", un concept revizuit al proiectului Nabucco, care prevede construirea unui gazoduct cu o lungime de 1.300 kilometri. Conducta ar urma sa inceapa de la granita Bulgariei cu Turcia si sa urmeze terminalul central-european de gaz.

- Gazoductul Nabucco Vest este proiectat sa transporte gaze naturale pentru inceput din Azerbaidjan, dar ar putea fi adaptat si pentru cererea viitoare de transport de gaze din regiunea caspica si Orientul Mijlociu catre pietele europene.

South Stream

- Proiectul South Stream a fost considerat concurentul rusesc al proiectului european Nabucco si vizeaza transportarea a mai mult de 63 de miliarde de metri cubi de gaze natural catre Europa Centrala si de Vest pe sub Marea Neagra, dar evitant tranzitul prin Ucraina. Rusia si Ucraina au avut cateva dispute legate de pretul gazelor.

Rusia ameninta ca va da in judecata Ucraina

- Gazprom controleaza 50% din proiectul South Stream, Eni Italia are 20%, iar EDF Franta si Wintershall Germania fiecare cate 15%.

- Constructia South Stream a fost planificata initial pentru 2015, dar in luna iunie premierul rus, Vladimir Putin, anunta ca lucrarile vor incepe in decembrie anul acesta.

Gazprom taie si spanzura pe piata consumatorilor europeni

- Lungimea tronsonului pe sub Marea Neagra este de 900 de kilometri, la adancimea maxima de 2000 de metri. Constructia gazoductului ruso-italian a fost estimata la mai mult de 15,5 miliarde de euro.

- Romania se afla intr-o disputa cu Bulgaria in ceea ce priveste o zona din Marea Neagra pe unde va trece conducta South Stream. In cazul solutionarii favorabile Romaniei a litigiului, s-ar asigura peste 50 de metri lineari comuni cu platoul continental al Turciei, ceea ce ar constitui un avantaj prin crearea unei conexiuni directe cu Turcia in cazul in care proiectul Nabucco ar fi finalizat.

Bulgaria, in negocieri pentru concesionarea platoului continental din Marea Neagra

Pozitia statului roman in ceea ce priveste Nabucco si South Stream este incerta, in conditiile in care presedintele Traian Basescu spunea intr-un interviu pentru Vocea Rusiei, ca proiectul Nabucco este prioritar pentru Romania, dar ca "niciodata nu se va auzi ca Bucurestiul se opune proiectului South Stream". Seful statului a precizat: "Ne mentinem optiunea de a fi un partener al Gazpromului".

Traian Basescu: Romania sustine proiectele Nabucco si South Stream

#nabucco, #south stream, #gazoducte, #gaze naturale, #Gazprom South Stream, #gazprom , #Companii energetice