Dispar platformele petroliere din Marea Nordului. Zacamintele submarine nu mai aduc profit

Luni, 08 Februarie 2016, ora 12:25
8259 citiri
Dispar platformele petroliere din Marea Nordului. Zacamintele submarine nu mai aduc profit
Foto: Wikimedia

Numarul platformelor petroliere din apele teritoriale britanice ale Marii Nordului s-ar putea reduce considerabil in urmatorii 10 ani.

O estimare facuta de analistii Douglas-Westwood indica faptul ca 150 de platforme petroliere ar putea sa dispara din Marea Nordului pana in 2026, exploatarea zacamintelor din adanc nemaifiind rentabila, informeaza BBC.

Pierderi pe banda rulanta

O alta firma de consultanta din domeniu, Wood Mackenzie, a facut publica o analiza in care se demonstreaza ca 1 din 7 barili produsi de firmele care opereaza in largul coastelor Marii Britanii este extras in pierdere.

Regatul Unit ar putea fi a treia tara nevoita sa inchida campurile de extractie ca urmare a prabusirii pretului petrolului, in prezent Canada si Venezuela fiind cele mai afectate state din acest punct de vedere.

Un studiu Company Watch efectuat asupra rezultatelor financiare ale companiilor care exploateaza zacamintele din Marea Nordului arata ca jumatate dintre acestea inregistreaza pierderi, totalul deficitului inregistrat in 2015 ridicandu-se la 6,4 miliarde lire sterline.

Demontarea platformelor marine s-ar putrea solda cu costuri de 35 de miliarde de lire in urmatorii 7 ani, singura varianta de reducere a costurilor cu 5 miliarde de lire fiind cea a folosiri unor nave de mare tonaj dedicate manevrarii echipamentului greu.

Prima dintre acestea, Pioneering Spirit, este in prezent dotata cum macarale de mari dimensiuni in santierul naval din Rotterdam, dar pana la demonstrarea capacitatilor de operare va mai trece ceva timp.

Analistii Douglas-Westwood au estimat ca valul II al retragerii platformelor marine va fi resimtit de Norvegia, companiile petroliere din aceasta tara urmand sa recurga la astfel de masuri in perioada 2030-2040.

#pret petrol, #zacaminte petrol Marea Nordului, #industrie petroliera Marea Britanie , #Companii energetice