Enel resimte criza: Profitul, in scadere cu 5,6% in 2011

Joi, 08 Martie 2012, ora 14:27
1802 citiri
Enel resimte criza: Profitul, in scadere cu 5,6% in 2011

Grupul italian de utilizati Enel a obtinut, anul trecut, un profit net de 4,15 miliarde de euro, in scadere cu 5,6% fata de 2010, cand a raportat un castig de 4,4 miliarde de euro.

Reculul a fost cauzat in principal de o taxa pe profitul conjunctural impusa de autoritatile italiene, au anuntat joi oficialii companiei, transmite Bloomberg.

Profitul net a fost mai mic decat asteptarile analistilor. Un sondaj realizat de Bloomberg in randul a 17 experti arata ca Enel va termina anul cu un castig de 4,3 miliarde de euro.

In aceste conditii, reprezentantii companiei au anuntat ca doar 40% din profit va fi distribuit actionarilor sub forma de dividende, iar restul va fi utilizat pentru reducerea gradului de indatorare.

Enel este cea mai indatorata companiei energetica din Europa, aminteste Bloomberg, cu datorii de 44,6 miliarde de euro la finele anului 2011, comparativ cu 44,9 miliarde de euro cu un an mai devreme.

"Mediul economic slabit pe pietele mature pe care operam se va mentine la fel si in perioada urmatoare, cel putin in prima parte a anului 2012. Sunt semne de revenire incepand cu 2013", a declarat Fulvio Conti, CEO al Enel.

In Romania, Enel detine fostele filiale de distributie si furnizare a energiei Electrica Muntenia Sud, Banat si Dobrogea. De asemenea, compania este al treilea jucator de pe piata energiei eoliene, dupa cehii de la CEZ si portughezii de la EDP. Enel este si unul dintre cei doi investitori privati care au mai ramas in proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, alaturi de ArcelorMittal si de Nuclearelectrica, societate de stat.

#Enel cifra de afaceri, #profit grup Enel, #cifra de afaceri Enel , #Companii energetice