Gazprom, anchetata de Comisia Europeana

Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 15:36
1401 citiri
Gazprom, anchetata de Comisia Europeana

Gazprom, cea mai mare companie producatoare de gaze naturale din lume, este anchetata de Comisia Europeana (CE) pentru obstructionarea pietei de gaze naturale din Europa Centrala si de Est.

"Comisia este ingrijorata ca producatorul de gaze rusesc Gazprom ar putea abuza de pozitia dominanta pe care o detine pe pietele de distributie de gaze din state membre aflate in Europa Centrala si de Est. Reprezentantii CE sustin ca gigantul rus ar putea incalca legislatia concurentei din Uniunea Europeana.

Comisia suspecteaza ca Gazprom a "divizat" pietele de gaze prin obstructionarea fluxului liber de gaze naturale in statele membre din regiune. In al doilea rand, Gazprom ar fi prevenit diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze, si ca grupul rus ar fi impus "preturi incorecte" asupra clientilor prin legarea preturilor la gaze de cotatiile petrolului.

Comisia Europeana a efectuat anul trecut inspectii la sediile Gazprom si ale companiilor din regiune care cumpara gaze de la grupul rus, inclusiv subsidiarele ungare ale grupurilor germane RWE si E.ON Ruhrgas, grupul austriac OMV si compania polona PGNiG, pentru a aduna informatii privind preturile si sursele de aprovizionare cu gaze naturale, potrivit Bloomberg.

Despre Gazprom

- Producatorul rus de gaze naturale Gazprom a depasit in 2012 Exxon Mobil si a devenit compania cu cel mai mare profit din lume, de 44,46 miliarde de dolari, potrivit RIA Novosti.

- Grupul rus Gazprom ar putea exporta in acest an o cantitate record de 222,1 miliarde metri cubi de gaze naturale, a declarat miercuri directorul general adjunct al Gazprom, Aleksandr Medvedev.

Exporturile Gazprom ar putea atinge un nivel record anul acesta

- In primavara acestui an, Gazprom a redus in medie cu 10% pretul gazelor naturale in contractele pe termen lung convenite cu o serie de companii europene, printre care GDF Suez (Franta), SPP (Slovacia) si Botas (Turcia).

- In luna iulie 2011, Gazprom a facut o serie de concesii similare firmei italiene Edison S.p.A, care a fost prima care a demarat o actiune in justitie impotriva Gazprom, insa ulterior a retras-o dupa ce Gazprom a acceptat sa introduca un element spot in formula de calcul a pretului gazelor naturale.

- Gazprom detine cel mai extins sistem de distributie a gazelor naturale, Unified Gas Supply System of Rusia, care se intinde pe 156.900 de kilometri.

- Compania de gaze ruseasca exporta gaze naturale catre 32 de state si continua sa isi intareasca pozitia pe pietele internationale

- In luna iunie anul acesta, Grupul rus Gazprom a anuntat ca va rambursa clientilor din Uniunea Europeana aproximativ 615 milioane de dolari, ca urmare a reducerilor de pret acordate in acest an, potrivit directorului general adjunct al Gazprom, Elena Vasilieva, trasmite RIA Novosti.

Gazprom va rambursa clientilor europeni 615 mil. de dolari in 2012

- Gazprom a vrut sa investeasca in benzinariile din Romania. Compania sarba de petrol si gaze NIS, controlata de grupul rus Gazprom Neft, vrea sa detina pana la sfarsitul lui 2012 40 de benzinarii in Romania si planuieste extinderea retelei la 120 de unitati pana in 2014.

Gazprom investeste in benzinarii. Cat de atractiva este piata carburantilor?

- In mai 2012, Guvernul rus a decis sa creasca taxele de exploatare impuse Gazprom si celorlalti producatorilor de gaze. Acestia ar urma sa plateasca din 2015 aproximativ 1.000 de ruble (34 de dolari) pentru o mie de metri cubi, de patru ori mai mult fata de nivelul actual.

Rusia creste taxele de exploatare impuse Gazprom

#gazprom, #gaze, #gaze naturale, #productie gaze naturale , #Companii energetice