Gazprom taie si spanzura pe piata consumatorilor europeni

Luni, 23 Iulie 2012, ora 12:25
1871 citiri
Gazprom taie si spanzura pe piata consumatorilor europeni

Gigantul rus de gaze Gazprom refuza sa reduca in continuare preturile la gaze pentru unii consumatori europeni, iar in cazul pierderii unor cauze in instanta pe aceasta speta ameninta chiar cu sistarea livrarilor.

Aceste informatii au fost prezentate de ziarul financiar Kommersant-Ukraina, cu referire la cazul societatii de gaze poloneze PGNiG, care a reclamat concernul rus la Curtea de Arbitraj din Stockholm.

Grazyna Piotrowska-Oliwa, directorul general al companiei de petrol si gaze poloneze Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG), a declarat vineri ca nu vede posibilitatea unei solutionari pe cale amiabila a conflictului cu monopolul rus de gaze Gazprom privind revizuirea contractului in sensul reducerii pretului la gazele importate din Rusia.

"Procesul de arbitraj nu excludea negocieri cu Gazprom, dar in acest moment pozitiile ambelor parti nu dau motive pentru un acord pe cale amiabila", a subliniat ea.

PGNiG, potrivit Kommersant, a dat in judecata Gazprom la Curtea de Arbitraj de la Stockholm, cerand un pret mai mic la gazele rusesti la sfarsitul anului 2011. Acest lucru s-a intamplat dupa ce monopolul rus de gaze a refuzat sa revizuiasca formula de stabilire a pretului la gazele furnizate companiei poloneze de petrol si gaze, desi acordase Estoniei si Letoniei reduceri de 15% si acceptase schimbarea metodologiei de calcul al pretului pentru clienti ca E.On Ruhrgas, GDF Suez si Eni. PGNiG ceruse o reducere de numai 10% la livrarile de gaze rusesti.

De asemenea, au depus plangeri impotriva Gazprom companiile DEPA (Grecia), Edison (Italia) si RWE si E.On (Germania), care in cele din urma au obtinut reduceri de preturi la importurile de gaze rusesti. Gazprom a fost nevoit sa cada la pace cu aceste companii, dupa ce instanta de la Stockholm luase o serie de decizii provizorii care nu au fost in favoarea monopolului rus.

Gazprim evita sa reduca pretul la livrarile de gaze pentru Polonia, urmarind sa nu creeze un precedent favorbil Ucrainei

Serviciul de presa al companiei ruse s-a abtinut de la orice comentariu in acest sens, dar o sursa a Kommersant din interiorul Gazprom a explicat ca monopolul rus de gaze nu are de gand sa reduca pretul la livrarile de gaze pentru Polonia, in scopul de a evita crearea "unui precedent" care ar putea servi Ucrainei.

"Toate companiile carora le-am oferit anterior reduceri, coopereaza intr-un fel sau altul cu noi. Societatea poloneza PGNiG, la fel ca Naftogaz (Ucraina) stau deoparte, astfel incat o reducere a pretului la gaze pentru acestea este absolut lipsita de logica", a afirmat sursa Gazprom pentru editia ucraineana a Kommersant.

Dupa darea in exploatare a conductei Nord Stream, Gazprom a devenit mai putin dependent de tranzitul via Polonia si "isi apara mai dur interesele sale", comenteaza publicatia mentionata.

"Daca instanta internationala va invalida contractul nostru cu Polonia, noi vom inceta in genere sa respectam prevederile sale si vom sista livrarile de gaze catre aceasta tara. Polonezii nu au decat sa incerce dupa aceasta sa ne convinga sa semnam un contract mai avantajos" pentru ei, a declarat sursa din interiorul Gazprom pentru Kommersant-Ukraina.

#Gazprom pret gaze companii, #Gazprom reclamatie Curte Arbitraj, #Gazprom reduceri pret gaze , #Companii energetice