Ionut Purica: In Romania, exista tentatia politicilor de "intelegere"

Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 15:15
3033 citiri
Ionut Purica: In Romania, exista tentatia politicilor de "intelegere"

Decizia luata marti de catre Consiliul Concurentei arata faptul ca economia Romaniei incepe sa aiba un grad de maturitate care sa-i permita sa se comporte ca orice alta economie matura din lume, este de parere Ionut Purica, expert in energie si mediu si, totodata, director executiv al Centrului de Consultanta Energetica.

"Economia Romaniei incepe sa devina o economie matura, in care Consiliul Concurentei are un cuvant de spus, urmareste competitia de pe piata si respectarea normelor, pentru a exista o limita de comunicare intre companii", a declarat Ionut Purica pentru Business 24.

Referitor la pretul carburantilor, expertul spune ca in Romania, rata de crestere a preturilor este mai mare decat in Austria, Rusia sau Ungaria.

Daca ne uitam la cat a crescut pretul benzinei in ultimii ani, vedem ca soferii au platit deja "o serie de amenzi".

"E de vazut ce se intampla cu profitul obtinut in urma cresterii preturilor la carburanti. Daca ramane in tara, e minunat fiindca finanteaza intr-un fel sau altul iesirea din criza a Romaniei. Daca se duce in tarile din care provin companiile respective, inseamna ca Romania finanteaza iesirea din criza a acelor tari", a mai adaugat acesta.

In opinia acestuia, pe o piata ca cea a Romaniei, companiile petroliere sunt tentate sa faca o politica de arbitraj, de intelegere pentru a actiona pe piata fara sa apara o concurenta care sa duca la costuri prea mari pentru fiecare dintre ei.

Exista concurenta, dar la un moment dat tentatia de a te intelege ca sa nu intri intr-o lupta acerba cu ceilalti e mare, mai ales la presiunea actionarilor care vor reducerea costurilor si cresterea profiturilor", a mai adaugat acesta.

#companii petroliere romania, #amenda companii petroliere consiliul concurentei, #ionut purica companii petroliere, #amenda petrom, #amenda lukoil consiliul concurentei , #Companii energetice