Ministru bulgar: Vom putea importa gaze naturale din Romania

Joi, 16 August 2012, ora 15:45
2506 citiri
Ministru bulgar: Vom putea importa gaze naturale din Romania

Bulgaria ar putea importa gaze naturale din Romania, a anuntat ministrul economiei si energiei al acestei tari Delian Dobrev, in contextul lansarii lucrarilor la partea bulgareasca a interconexiunii intre retelele de gaze ale Bulgariei si Romaniei.

Constructia conductei de gaze care interconecteaza Romania si Bulgaria incepe joi

Dobrev a declarat ca acest proiect va ajuta nu numai la cresterea securitatii alimentarii cu gaze naturale, ci si la diversificarea surselor.

"Stim ca romanii au un avans fata de noi in ceea ce priveste prospectarea zacamintelor de gaze naturale din Marea Neagra, au descoperit deja cantitati semnificative si acest proiect ne va da posibilitatea sa cumparam gaze romanesti", a spus el.

Conducta intre Ruse si Giurgiu va avea o capacitate anuala cuprinsa intre 0,5 si 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale, ceea ce reprezinta jumatate din consumul Bulgariei, a precizat Dobrev.

Premierul bulgar Boiko Borisov, care a asistat, de asemenea, la ceremonia ce a marcat prima sapatura a interconexiunii, a spus insa ca detine informatii potrivit carora si in blocul situat pe platoul continental si in zona economica exclusiva a Bulgariei din Marea Neagra exista cel putin aceleasi cantitati de gaze naturale ca si cele descoperite recent in Romania.

Guvernul bulgar a aprobat la sfarsitul lunii iulie emiterea unei autorizatii care va permite grupului petrolier francez Total SA sa efectueze prospectiuni asupra blocului "Khan Asparuh", care are o suprafata totala de peste 14.000 kilometri patrati si se afla la o distanta de 15 kilometri de depozitul de gaze naturale descoperit in luna februarie a acestui an in zona romaneasca din Marea Neagra.

Proiectul urmeaza sa fie finalizat la mijlocul anului viitor

Interconexiunea intre Romania si Bulgaria are o importanta deosebita pentru ca poate asigura, pe termen scurt, intr-un moment de criza, fluxul de gaze intr-un sens sau altul, iar pe termen lung contribuie la siguranta alimentarii cu gaze a ambelor tari, a declarat Liviu Pintican, director general adjunct al Transgaz.

Liviu Pintican a precizat ca segmentul romanesc terestru este aproape finalizat, urmand in cel mai scurt timp sa inceapa si construirea portiunii pe sub Dunare.

Reprezentantul Transgaz a refuzat sa comenteze daca realizarea proiectului a intarziat din cauza partii bulgare, care abia acum incepe lucrarile de constructie, exprimandu-si insa speranta ca proiectul va fi finalizat in termenul stabilit, care este mijlocul anului viitor.

La solicitarea premierului bulgar Boiko Borisov, oficialii companiei Bulgartransgaz, care se ocupa de construirea segmentului din conducta de gaze de pe teritoriul Bulgariei, au declarat ca vor incerca sa finalizeze proiectul inainte de 31 mai 2013.

Tronsonul de sub Dunare va fi construit de un consortiu in care intra cateva companii romanesti si una din Bulgaria, a precizat ministrul.

Valoarea totala a proiectului este de circa 24 milioane de euro, din care noua milioane de euro sunt asigurate de fonduri europene, iar cofinantarea partii bulgare ajunge la 11 milioane de euro. Suma de patri milioane de euro trebuie asigurata de compania romana Transgaz.

Lungimea totala a conductei intre Ruse si Giurgiu va fi de 25 km, din care 15,4 pe teritoriul bulgaresc, iar 2,1 kilometri pe sub Dunare.

#Romania Bulgaria alimentare gaze, #conducta gaze Romania Bulgaria, #zacaminte gaz Marea Neagra, #interconexiune gaz Romania Bulgaria , #Companii energetice