Ministrul Energiei: Hidroelectrica s-ar putea sparge in doua-trei companii

Joi, 28 Februarie 2013, ora 11:03
1800 citiri
Ministrul Energiei: Hidroelectrica s-ar putea sparge in doua-trei companii

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat ca Romania are nevoie de companii integrate care sa produca energie electrica din mai multe surse, pentru a fi competitive pe plan regional. In ceea ce priveste Hidroelectrica, acesta a spus ca exista posibilitatea sa se sparga in 2-3 companii.

"Important este sa cream 2-3 companii puternice, care sa joace un rol pe piata bursiera sau, in acelasi timp, sa poata concura pe piata energiei electrice. Pretul pe piata va fi intotdeauna creat de cerere si oferta", a explicat Nita.

Autoritatile din Romania trebuie sa creeze in sectorul energetic companii care sa joace un rol important si in zona, a declarat Constantin Nita.

"Este timpul sa cream companii romanesti puternice, care sa joace nu numai in Romania ci si in zona noastra de influenta a vecinilor nostri. O zona in care noi am putea sa devenim un jucator important in domeniul energiei.

Incepand cu 1 ianuarie 2014, in afara de consumatorul vulnerabil si cateva institutii publice, restul pietei va fi libera. De aceea si companiile romanesti vor trebui sa joace pe aceasta piata libera. Strategia energetica poate fi facuta, se lucreaza la un alt proiect, aici sunt invitati toti cei care activeaza in acest domeniu. La nivelul Uniunii Europene se vorbeste de perspectiva 2035 - 2050", a spus Nita.

Potrivit acestuia, Romania este singura tara din UE care are companii energetice care functioneaza pe o singura sursa.

"Nu poti sa pui, pe o piata concurentiala libera, carbunele sa concureze cu apa. Trebuie creat un mix care sa poata permite tuturor companiilor care se vor crea sa porneasca de pe picior de egalitate pe piata", a explicat ministrul pentru Energie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Nita energie Romania, #sector energie Romania, #Nita companii energie , #Companii energetice