Negocierile cu Rusia pentru importul de gaze continua in 2012

Joi, 29 Decembrie 2011, ora 15:31
2058 citiri
Negocierile cu Rusia pentru importul de gaze continua in 2012

Romania va continua in 2012 negocierile cu Gazprom pentru importul direct de gaze, avand in vedere ca unele contracte expira in acest an, se arata in raportul privind activitatea pe 2011 a Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) si obiectivele pentru 2012.

"Unul dintre obiectivele avute in vedere in relatia cu compania rusa Gazprom se refera la posibilitatea importului direct de gaze din Federatia Rusa", arata raportul.

Documentul mentioneaza ca in acest sens reprezentantii MECMA au avut doua intalniri cu presedintele Gazprom, Aleksei Miller - prima, in octombrie 2010, la Bucuresti, iar a doua, in octombrie 2011, la Moscova.

"In urma discutiilor, partea rusa a acceptat sa livreze gaze direct catre Romania pentru companii in care este asociat si Gazprom si care produc energie pe baza de gaze naturale", se precizeaza in raport.

Astfel, urmeaza ca in 2012 sa fie continuate negocierile cu partea rusa, avand in vedere ca unele contracte expira in acest an, mentioneaza raportul MECMA, fara a preciza care sunt aceste contracte.

"Romgaz importa in prezent gaze naturale exclusiv din Federatia Rusa. Importul gazelor naturale din Federatia Rusa se realizeaza prin intermediul firmelor Imex Oil Ltd. Nicosia Cipru si Wintershall Erdgas Handelshaus Zug AG. Ambele contracte take or pay expira la data de 31 decembrie 2012. In cursul anului 2010-2011 am analizat piata achizitiei de gaze din afara Romaniei, in momentul de fata identificand mai multe surse de achizitie din zona comunitara si extracomunitara, urmand sa demaram procesul de negociere a gazelor naturale din ambele zone", declara, in octombrie 2011, Lucian Stancu, directorul general adjunct al Romgaz.

Romania nu are un contract direct cu Gazprom pentru importul de gaze de mai bine de 10 ani

Contractele de tip take or pay sunt contracte in care cumparatorul (Romgaz) plateste o anumita suma de bani catre vanzator chiar daca nu mai achizitioneaza cantitatea de gaze prevazuta in contract.

Romania nu are un contract direct cu Gazprom pentru importul de gaze de mai bine de 10 ani, cand in urma unui scandal relatiile intre cele doua parti au fost rupte.

Romania a platit dublu, 76 de milioane de dolari firmei Regal Petroleum, si 76 de milioane de dolari catre Gazprom

In anul 1999 Romania a incheiat cu firma Regal Petroleum, controlata de omul de afaceri Frank Timis, un contract, aceasta din urma sustinand ca zacamintele de gaze pe care le exploateaza in Ucraina, din care extrage cantitati insemnate de gaze, ii permit sa si exporte. Gazprom, societate cu care Romania avea la acea data un contract de livrare directa de gaze, a notificat urgent Romania sa intrerupa acest contract, intrucat gazele pe care Regal Petroleum pretindea ca le extrage din Ucraina si le exporta Romaniei, ar fi fost, de fapt, furate de la Gazprom.

"Atunci Romania a platit dublu. A platit 76 de milioane de dolari firmei Regal Petroleum, care pretindea ca gazele sunt din productia proprie, si 76 de milioane de dolari catre Gazprom, care sustinea ca gazele exportate de Regal catre Romania sunt furate de la compania rusa", declara, in 2008, pentru NewsIn, Iulian Iancu, presedintele Comisiei de industrie din Camera Deputatilor.

Romania a importat din Rusia, anul trecut, circa 18% din consumul anual la nivel national

De atunci, relatiile Romaniei cu Gazprom nu au mai putut fi refacute. Fost demnitar in cadrul Cabinetului Nastase, Iulian Iancu, care a detinut functia de secretar de stat in Ministerul Industriei, spunea ca timp de doi ani partidul din care face parte (PSD) a incercat sa reia relatiile cu Gazprom."Gazprom s-a aratat interesata de o colaborare pana in momentul in care OMV a fost declarata castigatoare in cursa pentru preluarea Petrom. De atunci si-a pierdut interesul", a declarat Iancu.

In prezent, importurile de gaze ale Romaniei se desfasoara prin intermediul unor firme, cum este, spre exemplu, cea ruso-germana Wintershall, al carei contract expira in 2012. De asemenea, compania Conef Energy va cumpara de la producatorul rus Gazprom o cantitate de pana la doua miliarde de metri cubi de gaze naturale anual, in baza unui contract semnat la inceputul lunii aprilie 2007, valabil in perioada 2010-2030. Conef Energy, unul dintre intermediarii prin care se deruleaza contractele de import ale Romaniei cu Rusia, este o subsidiara a Conef, parte a grupului Marco Investment and Industries, care controleaza producatorul de aluminiu Alro Slatina, precum si firmele Alprom Slatina si Alum Tulcea.

Romania a importat din Rusia, anul trecut, circa 18% din consumul anual la nivel national (2,6 miliarde metri cubi), restul fiind asigurat de producatorii interni de gaze naturale, Romgaz si Petrom.

#importuri gaze, #Romania 2011 importuri , #Companii energetice