Noii printi ai petrolului vin din Texas. A fost descoperit un zacamant urias

Joi, 17 Noiembrie 2016, ora 17:47
12324 citiri
Noii printi ai petrolului vin din Texas. A fost descoperit un zacamant urias
Foto: Fuel Fix

Al patrulea mare zacamant de petrol al lumii a fost descoperit in Texas, in zona de vest a statului american, capacitatea acestuia fiind estimata la aproximativ 20 miliarde barili de petrol.

Zacamantul de petrol din campurile de sist din Wolfcamp adaposteste, de asemenea, 450 de miliarde metri cubi de gaz natural si aproximativ 45 milioane de barili de gaze naturale lichefiate, relateaza Daily Sabah.

Agentia de Cercetari Geologice din SUA sustine ca zacamantul din Texas este cel mai mare analizat pana acum, fiind de trei ori mai mare decat cea mai impresionanta descoperire facuta pana acum pe teritroriul Statelor Unite.

Rezerve mai importante de gaze si petrol se gasesc in exploatare doar in Arabia Saudita - campurile Ghawar si Safaniya, cu 75, repectiv 50 miliarde barili de petrol- si in Kuweit, in campul Burgan, cu 65 miliarde barili.

La pretul actual de 45-50 de dolari pe baril, rezerva descoperita in Texas reprezinta o comoara de aproximativ 1.000 de miliarde dolari.

Pana acum, zacamintele din zona Wolfcamp au fost exploatate prin metode conventionale, dar noile tehnici de explorare si extractie au permis descoperirea noului zacamant.

Pentru geologii americani, vestea este excelenta, dandu-le sperante sa gaseasca alte rezerve nebanuite de combustibil in campuri de extractie ce pareau secatuite.

"Faptul ca este cea mai mare evaluare a unui camp de extractie neconventional pe care am facut-o demonstreaza ca pana si in campurile deja exploatate exista potential de a mai gasi zacaminte care sa insumeze cateva miliarde de barili", a explicat Walter Guidroz, coordonatorul programului de resurse energetice al agentiei americane.

Pana la punerea in vanzare a petrolului recent descoperit in Texas vor mai trece insa ani buni, iar pentru relansarea productiei in intreg Bazinul Permian ar putea fi nevoie de aproape doua decenii, dupa cum estimeaza Ken Medlock, director al programului de studii energetice la Universitatea Rice din Houston.

La sfarsitul anului trecut, rezerva de petrol a Statelor Unite era estimata la 55 miliarde barili, fiind considerata a noua din lume.

Venezuela este liderul clasamentului, cu zacaminte care insumeaza 301 miliarde barili, secondata de Arabia Saudita, cu 267 miliarde barili de petrol.

Pe locul 3 se claseaza Canada - 172 miliarde barili. In clasament mai apar si Irak, Iran, Rusia, Kuweit si Emiratele Arabe Unite.

#zacamant petrol Texas, #rezerve petrol SUA, #piata energie, #valoare zacamant petrol SUA , #Companii energetice