Norvegia revine in forta. Productia de gaze naturale depaseste orice record

Joi, 22 Octombrie 2015, ora 12:07
7637 citiri
Norvegia revine in forta. Productia de gaze naturale depaseste orice record
Foto: Wikimedia

Troll, cel mai mare zacamant de gaze naturale din Norvegia, a fost repus in exploatare la capacitate maxima de compania Statoil si ar putea sa atinga o productie record inca din cursul acestui an.

Norvegienii au investit in noi tehnologii pentru a stoarce din zacamantul din Marea Nordului si ultima picatura de combustibil, iar rezultatele se dovedesc multumitoare: Troll va produce gaze naturale intr-o cantitate insemnata pentru inca un deceniu, anunta agentia Bloomberg.

Cu ochii pe piata UE

Doua compresoare gigantice sunt folosite pentru a mentine presiunea gazului extras la nivel ridicat.

"Pentru masinaria de gaz norvegian, aceste doua compresoare sunt ca un muschi suplimentar. Au crescut capacitatea de extractie din campul Troll pe termen scurt si mediu", a explicat Grete Haaland, vicepresedinte Statoil.

Investitia facuta de compania norvegiana este o buna oportunitate de a se extinde pe piata energetica din Uniunea Europeana.

Cererea de gaz in Europa este in crestere pentru prima oara dupa 4 ani, dar pretul este in scadere datorita cantitatilor mari puse in vanzare de Rusia si a cargourilor cu gaz natural lichefiat expediate din Orientul Mijlociu si Africa.

Un zacamant monstru

Situata la 65 de kilometri distanta de tarmul norvegian, platforma maritima Troll A este cea care a primit cadou cele doua compresoare care au ridicat productia.

Troll este un zacamant monstru: cel mai mare din Norvegia, contand in proportie de 33% in cantiatea de gaze produse de norvegia si reprezentand 48% din rezerva de gaze a tarii.

Totodata, Troll este si atuul care ii mentine pe norvegieni printre cei mai mari furnizori de gaze naturale ai Uniunii Europene, imediat dupa Rusia.

Zacamantul Troll produce 120 de milioane de metri cubi de gaze naturale in fiecare zi.

"Exportul de gaze din Norvegia va inregistra un nou record in cursul acestui an", se arata convins Kjell Larsen, purtator de cuvant al Gassco, operatorul gazoductului care leaga plaforma Troll A de reteaua continentala.

Norvegia a extras deja 84,6 miliarde mc de gaz anul acesta depsind estimarile anterioare cu aproximativ 12%, conform datelor furnizate de Consiliului Petrolului din tara.

Chiar daca productia pe al IV-lea trimestru al acestui an va reveni la contele anticipate anterior, Norvegia va atinge 116,5 miliarde mc de gaz, depasind recordul de 114,7 miliarde mc atins in 2012.

Export in crestere

Problemele de exploatare in zacamantul monstru de gaze naturale al Norvegiei au fost rezolvate, iar din punctul de vedere al inginerilor Statoil, acesta este un capitol inchis.

Troll va produce 33 de miliarde mc de gaz anul acesta, cu 14 procente mai mult decat anul trecut, arata Oeivind Stamnes, directorul de exploatare al zacamantului.

In total, Norvegia se indreapta spre o productie totala de 116-117 miliarde mc de gaz, cu 9% mai mult decat anticipau expertii din cadrul Consiliului Petrolului din Norvegia.

Exportul de gaze naturale este si el in crestere, intre 1 octombrie 2014 si 30 septembrie a.c., gazoductele norvegiene transportand pe piata europeana 107,4 miliarde mc, cu 9 procente mai multe decat in anul anterior.

Atat norvegienii cat si rusii au livrat cantitati in crestere de gaze naturale in UE, pe masura ce consumul de pe aceasta piata a crescut, iar productia interna s-a diminuat.

Perspective promitatoare

Consumul de gaze in tarile industrializate ale UE este pe punctul de a reveni la cote normale in cursul acestui an, iar din 2016 se asteapta ca cererea sa creasca in medie cu 1,5% pana in 2020.

Pentru marii producatori de petrol si gaze este o veste buna care anunta sfarsitul perioadei de declin a consumului pe piata europeana, inregistrat intre 2010-2014.

In acelasi timp insa, reluarea productiei masive in zacamantul Troll ar trebui sa compenseze reducerea productiei din campul Groningen cu 12,6 miliarde mc/an, masura luata pentru a preveni eventualele alunecari de teren in zona.

Inca 50 de ani

Nu exista garantii prea mari ca gazul norvegian va reusi sa obtina o cota mai mare de piata in Europa.

Competitia este intretinuta de exporturile masive de gaz si gaz natural lichefiat din Rusia si Quatar, explica analistul Trevor Sikorski, de la Energy Aspects.

Totodata aceasta rivalitate intre marile state producatoare de energie are un impact negativ asupra pretului de vanzare, din acest punct de vedere, raspunsul Rusiei si al Norvegiei lasandu-se inca asteptat.

Noile compresoare instalate pe platforma A din campul Troll fac dovada increderii norvegienilor ca vor reusi sa isi vanda in continuare gazul in UE.

Conform datelor prelucrate de expertii guvernamentali, Norvegia exporta deja mai mult gaz decat petrol.

De altfel, rezervele actuale de gaze naturale de aproape 2000 de miliarde mc echivaleaza cu 1,9 miliarde mc de petrol, ceea ce reprezinta mai mult decat dublul rezervei de petrol a Norvegiei: 786 miliarde mc.

"Vom avea un ministru al Petrolului si Energiei pentru inca 50 de ani de acum incolo. Titulatura ar putea sa fie la fel de bine de ministru al Gazelor", a constatat actualul detinator al portofoliului de la Petrol si Energie, Tord Lien.

România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
Schimbarea la față a economiei europene, după europarlamentare. Măsuri tranșante discutate recent la Bruxelles
Schimbarea la față a economiei europene, după europarlamentare. Măsuri tranșante discutate recent la Bruxelles
În cadrul unei ședințe din Consiliul European de la Bruxelles, s-au discutat recent o serie de schimbări majore în administrarea economiilor din blocul comunitar. Printre acestea se numără...
#export gaz Norvegia, #piata energie UE, #pret gaze naturale , #Companii energetice