Petrolistii rusi, amenintati cu taxele: Scadem productia si destabilizam bugetul Rusiei!

Luni, 28 Septembrie 2015, ora 15:58
3610 citiri
Petrolistii rusi, amenintati cu taxele: Scadem productia si destabilizam bugetul Rusiei!
Foto: Wikimedia

Din protejatii lui Putin, sefii companiilor petroliere din Rusia par sa fi devenit vaca de muls a statului. Noile impozite pe care ministrul de Finante ameninta sa le impuna companiilor din domeniul petrol/gaze ar putea reduce productia de petrol de anul viitor.

Este pentru prima data din 2008 si pana in prezent cand Rusia se confrunta cu amenintarea scaderii productiei de petrol.

In ultimii 7 ani, Rusia a detinut titlul de cel mai mare exportator de energie din lume, remarca Bloomberg.

Fara bani

Executivii din sectorul petrolier au inceput lupta impotriva noului sistem de impozitare a afacerilor cu o prima vizita la cabinetului prim ministrului Dmitry Medvedev pentru a-i prezenta concluziile lor la adresa noii initiative.

Momentul nu este unul usor de depasit de niciuna dintre tabere. Pe de o parte, bugetul de anul viitor pare insuficient, iar ministrul de Finante si-a facut planul ca 600 de miliarde de ruble (aproximativ 9,1 miliarde dolari) ar putea fi lesne de obtinut din impozitarea afacerilor cu petrol si gaze.

Ca urmare a supralimentarii pietei, pretul petrolului este cu 57% mai redus decat in urma cu 15 luni, dar acest lucru nu i-a facut pe petrolistii rusi sa rateze sansa de a dobori un record de productie.

Cu o rubla depreciata care a redus costurile de exploatare si a ajustat nivelul impozitelor, companiile din sector au respirat chiar ceva mai usurate, in iunie productia de petrol doborand orice record din era post-sovietica: 10,72 miliarde de barili.

"Daca propunerea Ministrului de Finante va fi adoptata in forma curenta, ne asteptam la o scadere a productiei de petrol in Rusia de 1,5%, poate chiar 2%", a apreciat Karen Kostanian.

Productia o sa scada ca urmare a reducerii investitiilor in domeniu cu o suma cuprinsa intre 2 si 3 miliarde de dolari.

Jalba la Medvedev

Herman Gref, presedintele Consiliului Public din Ministerul Energiei si director al Sberbank, a fost cel care a anuntat ca firmele din sector vor veni cu propria lor varianta de proiect de lege pe care vor sa o prezinte premierului Rusiei.

Saptamana trecuta, expertii din Ministerul Energiei estimau ca Rusia va mentine o cota constanta de productie de aproximativ 525 de milioane de tone anual, adica 10,5 milioane de barili/zi pentru urmatorii 20 de ani.

Daca guvernul va recurge la majorarea impozitelor in acest sector, investitiile vor scadea cu 50%, fapt ce ar putea reduce productia de petrol a Rusiei cu 100 milioane de tone pentru urmatorii trei ani, a apreciat si ministrul Energiei, Alexander Novak.

"In cazul in care nivelul cheltuielilor de investitii se va situa si mai jos, scaderea inregistrata in campurile vechi de exploatare ar putea sa atinga si 5 procente, inca de anul viitor.

Noile campuri petroliere nu vor fi in stare sa atenueze acest declin", spune Alexander Nazarov, analist al Gazprombank.

In 2008, productia globala de petrol a scazut cu 0,9% ca urmare a declansarii crizei financiare. De atunci insa, productia de petrol din Rusia a avut o crestere anuala de 1,4%, conform statisticilor intocmite de BP.

Dependenta de petrol

Bugetul Rusiei depinde in proportie de 50% de veniturile obtinute din vanzarea de petrol si gaze naturale, iar impozitele platite de industrie pe extractie si export au o influenta de 32 procente in venituri.

In august, deficitul bugetar inregistrat de Rusia se ridica la 994 miliarde de ruble, aproximativ 2,1% din PIB-ul tarii.

Pentru 2016, daca pretul barilului ramane cantonat in jurul valorii de 50 de dolari, ministrul Finantelor din Rusia crede ca deficitul va fi de aproximativ 3% din PIB.

Saptamana trecuta, presedintele Vladimir Putin indemna membrii guvernului sa atraga la buget veniturile suplimentare obtinute de companiile exportatoare in urma deprecierii rublei.

Dar viziunea liderului de la Kremlin nu este impartasita de unii ministri.

Rusia ar trebui sa elimine cheltuielile inutile in loc sa puna si mai multa presiune pe industria petroliera, crede Alexander Novak.

Reprezentantii industriei au gasit si un scenariu ceva mai putin pesimist pe care vor sa il propuna premierului Medvedev: inghetarea exporturilor la nivel actual, situatie in care lovitura preluata de sector ar fi de doar 100 de miliarde de ruble, lasand sansa continuarii programelor de investitii.

"Este de asteptat ca industria petroliera sa evite cel mai rau scenariu. Dar, odata creat precedentul unei majorari de impozite va fi greu de argumentat in favoarea petrolistilor", arata intr-un raport analistii Sberbank.

#productie petrol Rusia, #dweficit bugetar Rusia, #majorare impozite , #Companii energetice