Petrom: Preturile la gaze pot afecta investitiile

Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 14:56
1627 citiri
Petrom: Preturile la gaze pot afecta investitiile

Preturile actuale la gaze naturale creeaza o situatie nesustenabila, care poate afecta investitiile in sector, inclusiv activitatea termocentralei de la Brazi a OMV Petrom, a declarat miercuri directorul general al companiei, Mariana Gheorghe.

"Situatia din sectorul gazelor este nesustenabila. Faptul ca preturile de vanzare a gazelor nu cresc afecteaza investitiile viitoare in gaze. Anii 2012 si 2013 vor fi dificili pentru centrala Brazi".

"In conditii de piata normale putem avea profitabilitate cu aceasta termocentrala pe o perioada de 20-25 ani. Pana cand sistemul de reglementare a preturilor nu se stabilizeaza vom avea provocari", a afirmat Gheorghe.

Ea a adaugat ca OMV Petrom urmareste cu atentie discutiile dintre Guvern si FMI privind liberalizarea preturilor, iar in functie de rezultatul acestor discutii compania isi va adapta politica investitionala.

Seful misiunii FMI in Romania Jeffery Franks, a declarat la inceputul lunii februarie ca procesul de liberalizare a pretului la gaze ar trebui sa inceapa gradual din 2013.

"In sectorul gazelor am convenit ca sunt necesare consultari inclusiv cu reprezentantii industriei de petrol si gaze, iar in luna aprilie vom discuta o foaie de parcurs incluzand aspecte precum dereglementarea preturilor si mecanismele de protectie a consumatorilor cei mai vulnerabili", a spus oficialul FMI.

Intrebat despre calendarul scumpirilor la gaze, Franks a afirmat ca foaia de parcurs va fi stabilita pe baza discutiilor din aprilie, cand va avea loc urmatoarea evaluare a acordului preventiv.

Termocentrala Petrom de la Brazi va fi pornita probabil in a doua jumatate a acestui an, dupa ce testele finale au fost intrerupte de "factori tehnici externi", se arata intr-un comunicat transmis la inceputul lunii februarie de grupul austriac OMV.

OMV Petrom a anuntat in luna ianuarie ca au avut loc unele defectiuni la termocentrala de la Brazi, fara a preciza cand urma sa fie pusa in functiune unitatea.

Constructia termocentralei a inceput in 2009, valoarea investitiei fiind de 500 milioane de euro.

Termocentrala are o putere instalata de 860 MW, comparabila cu un reactor nucleare al centralei de la Cernavoda, si se estimeaza ca va acoperi 8% din productia de electricitate la nivel national.

#Mariana Gheorghe Petrom, #pret gaze Petrom, #pret gaze FMI Romania , #Companii energetice