Pretul benzinei: Pe cine ustura, de fapt, amenzile date benzinarilor?

Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 08:00
2804 citiri
Pretul benzinei: Pe cine ustura, de fapt, amenzile date benzinarilor?

Pretul benzinei din Romania s-a dublat in ultimii trei ani, pana la 1,2 euro pe litru. Scumpirile par a nu se opri aici, in ciuda recentelor amenzi usturatoare aplicate de Consiliul Concurentei benzinarilor.

In ianuarie 2009, benzina costa in Romania 0,66 euro pe litru, iar in 2012 a ajuns la 1,2 euro pe litru, potrivit datelor Comisiei Europene. Benzina s-a scumpit indiferent de contextul politico-economic, chiar daca la nivel international se ieftinea, benzina romaneasca a fost mereu mai scumpa.

In Statele Unite benzina costa aproximativ 3 lei pe litru, adica este de doua ori mai ieftina decat in Romania.

Consiliului Concurentei a decis sanctionarea companiilor petroliere OMV Petrom, Lukoil, Rompetrol, MOL Romania si Eni Romania cu amenzi de 205 milioane de euro, pentru ca au influentat in mod deliberat pretul benzinei, incalcand regulile de baza ale concurentei.

Aceste companii petroliere au avut discutii in 2007-2008 pentru a retrage benzina Eco Premium fiindca era un produs care asigura 20% din vanzarile de benzina. Pentru a nu pierde niciuna cota de piata impotriva concurentului, acestea s-au pus de acord si au stabilit sa retraga cu totii sortimentul de benzina de pe piata.

Cine plateste, de fapt, amenzile?

Amenzile vor fi incluse in pretul benzinei, adica va fi suportat din buzunarul soferilor, este de parere Ion Lixandru, vicepresedintele Asociatiei Transportatorilor Rutieri din Romania.

Economistul Mircea Cosa spune ca amenzile date de Consiliul Concurentei nu vor fi deloc dureroase pentru companiile in cauza.

Pretul benzinei a crescut atat de mult in ultimii ani, incat amenda care va fi aplicata companiilor va fi nesemnificativa, a declarat economistul pentru Business 24.

"Amenda pe care aceste societati o platesc este nesemnificativa. Asta da de gandit daca in viitor nu va fi mai convenabil sa platesti o amenda decat sa renunti la anumite jocuri de piata", a afirmat Cosea.

Cu alte cuvinte, decizia de amendare nu va schimba in mod pozitiv piata carburantilor, iar benzina si motorina vor continua sa se scumpeasca.

"Preturile vor creste, pentru ca setea de profituri pe care o au aceste companii nu poate fi stavilita de nimic. Din contra, probabil, in cazul in care apar aceste sanctiuni, vor incerca sa-si recupereze banii tot pe seama noastra", a declarat pentru Ziare.com Augustin Hagiu, presedintele Federatiei Operatorilor de Transport Rutier (FORT).

Hagiu crede ca nu exista motive reale pentru majorarea preturilor carburantilor, asa cum nu au existat nici anii trecuti.

Titlurile OMV Petrom (SNP) au coborat marti cu 3,2% dupa reluarea tranzactionarii pe bursa, dupa ce compania a anuntat ca OMV Petrom si OMV Petrom Marketing, detinuta 100% de Petrom, au fost amendate cu 366,5 milioane de lei si respectiv 137,2 milioane de lei de catre Consiliul Concurentei in dosarul de investigatie pe piata carburantilor.

OMV Petrom a raportat anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 14 miliarde de lei. Rompetrol a generat venituri de 7,1 miliarde de lei in 2010.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#amenda companii petroliere consiliul concurentei, #benzina companii petroliere, #amenda omv petrom consiliul concurentei , #Companii energetice