Rusia ieftineste gazul pentru europeni

Vineri, 17 Februarie 2012, ora 10:49
1337 citiri
Rusia ieftineste gazul pentru europeni

Concernul rus din domeniul gazelor naturale Gazprom a redus cu 10% pretul contractual la livrarile de gaze pentru unii consumatori europeni.

Aceasta reducere vizeaza contractele pe termen lung incheiate de Gazprom cu unele companii europene, cum ar fi GDF Suez (Franta), Wingas (Germania), SPP (Slovacia) si Botas (Turcia), relateaza vineri BBC Russian si The Financial Times.

"Partenerii nostri ne-au cerut sa luam in calcul o reconsiderare a pretului. Am operat o ajustare a parametrilor formulei de formare a pretului la livrarile de gaze, ceea ce a dus la o reducere relativa a preturilor cu o medie de 10%", a declarat vicepresedintele Gazprom Aleksandr Medvedev.

"Pretul nou va garanta competitivitatea gazului rusesc", a mai spus el, indicand totodata ca monopolul rus de gaze nu a fost de acord cu solicitarea clientilor sai privind cresterea procentului de gaze legat de pretul de pe piata spot (denumire generica data pietei pentru marfa efectiva a carei livrare este imediata facandu-se contra bani gheata).

Gazprom a mai revizuit in trecut pretul la gazele livrate mai multor consumatori europeni. Astfel, in 2010, gigantul rus a redus pretul contractual la gaze pentru un numar de companii italiene, slovace, franceze si germane, mentioneaza BBC Russian.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Gazprom pret gaze, #reducere pret gaze gazprom, #exporturi Europa Gazprom, #gaz rusesc Europa , #Companii energetice