Rusii se scuza: Nu noi am pornit razboiul petrolului!

Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 14:52
2958 citiri
Rusii se scuza: Nu noi am pornit razboiul petrolului!
Foto: Pixabay

Oficialii rusi vor sa se spele pe maini de orice vina care le-ar putea fi imputata in criza generata de prabusirea preturilor pe piata petrolului. Ministrul Energiei de la Moscova, Alexander Novak, chiar a indicat principalii actori care au dus la aparitia acestei situatii: companiile din Statele Unite si grupul tarilor OPEC.

Intr-un interviu acordat postului american CNBC, Novak a anuntat ca Rusia nu are de gand sa intervina pentru a modifica cotele de extractie din prezent, in ciuda speculatiilor starnite de discutiile purtate cu reprezentantii OPEC.

Razboi saudito-american

Supra-productia este principala cauza pentru scaderea dramatica a pretului petrolului in ultimele sase luni, de la 114 dolari per baril, in iunie 2014, la aproximativ 50 de dolari.

In ciuda trendului descendent al preturilor, grupul tarilor OPEC a optat inca din toamna anului trecut sa creasca nivelul productiei de petrol, dezechilibrand si mai mult piata de energie si dand startul a ceea ce unii analisti au calificat drept un razboi al petrolului saudito-american.

Rusia, un alt mare exportator de petrol, si-a ajustat productia in conformitate cu cererea existenta de pe piata, iar ministrul de resort de la Moscova, Alexander Novak, sustine ca tara sa nu are niciun amestec in situatia generata de aruncarea unor cantitati suplimentare in piata.

"Industria de petrol si gaze este una dintre cele mai importante din Rusia si, chiar daca exista o crestere a influentei noastre pe pietele globale, am pastrat aproape acelasi nivel al productiei de acum 3-4 ani.

Aceasta, cu toate ca am constatat o revarsare in piata a unor cantitati suplimentare de petrol obtinut din exploatarea zacamintelor de sist, in special din Statele Unite", a mentionat Novak.

Oficialul rus considera ca marile companii americane au incercat sa acapareze o cota mai mare din piata introducand cantitati de pana la 5 milioane de barili, lucru care a dezechilibrat raportul dintre cerere si oferta si a dus la o scadere rapida a pretului.

Novak este si el un adept al teoriei conform careia piata este supusa unor socuri transmise de conflictul inregistrat intre companiile petroliere americane si Arabia Saudita, cel mai mare exportator de petrol din randul tarilor OPEC.

"Din punctul meu de vedere, doi factori au influentat supra-productia de petrol: cresterea cotelor de extractie in zacamintele de sist din Statele Unite, urmata de o crestere a productie in ultimul an in randul tarilor OPEC.

Aceasta din urma s-a tradus intr-o cantitate suplimentara de 1 milion de barili pe zi, ceea ce reprezinta cifra enorma. In conditii normale, o piata in expansiune poate absorbi o cantitate suplimentara de pana la 1 milion de barili pe an", apreciaza Novak.

Strategie proprie

Rusii sunt adeptii unor strategii proprii in abordarea pietei petrolului deja zguduita de prabusirea preturilor, chiar daca acest lucru nu implica un atac direct la productia de petrol din zacamintele de sist.

"Vreau sa subliniez din nou ca Rusia nu va exercita o presiune suplimentara prin adaugarea unor noi cantitati de petrol in piata", a specificat ministrul Novak.

Comentariul sau vine in urma speculatiilor conform carora Rusia si Arabia Saudita negociaza o reducere a cotelor de extractie, acestea avand la baza mai multe intalniri ale oficialilor de la Moscova cu reprezentanti ai guvernului de la Riad.

Novak recunoastere ca o asemenea propunere a fost inaintata de catre sauditi si alti reprezentanti ai tarilor OPEC, dar, in acest moment, rusii par sa se gandeasca la o strategie proprie.

"In ce priveste Federatia Rusa, nu credem ca reducerea productiei ar fi o masura eficienta. Ar avea ca efect reglarea pretului pe termen scurt, dar in viitor ne-am trezi cu un dezechilibru si mai mare in piata petrolului", a explicat oficialul rus.

Ministrul Energiei de la Moscova a precizat ca, pentru a lamuri cat de cat situatia existenta in acest moment in piata globala de energie, o intalnire intre tarile OPEC si celelalte state producatoare a fost propusa pentru sfarsitul acestei luni.

Cel mai probabil, aceasta se va desfasura la Viena, capitala Austriei gazduind in mai multe randuri reuniuni ale marilor producatori de petrol din lume.

#pret petrol, #supraproductie Arabia Saudita, #companii petroliere SUA, #export petrol Rusia, #razboiul petrolului , #Companii energetice