Rusii tin sub lacat rezervele arctice de petrol. Asteapta ca barilul sa ajunga iar 100 de dolari

Miercuri, 29 Martie 2017, ora 16:13
7537 citiri
Rusii tin sub lacat rezervele arctice de petrol. Asteapta ca barilul sa ajunga iar 100 de dolari
Foto: Sqalwk

Imensa cantitate de hidrocarburi pe care Rusia o detine in zona arctica nu va fi data in exploatare pana cand piata energiei nu va oferi un pret avantajos pentru petrol, au anuntat oficialii de la Moscova.

Conform ministrului Energiei, Alexander Novak, pretul barilului de petrol va trebui sa se situeze undeva intre 70-100 de dolari inainte ca Rusia sa dea drumul forajelor in apele arctice, informeaza Bloomberg.

In acest moment, pretul barilului de petrol se situeaza la 51 de dolari, dar companiile rusesti prefera sa se bazeze pe rezervele detinute in zone in care procesul de extractie se dovedeste mai putin costisitor inainte de a desface lacatul rezervelor din zona arctica.

O estimare a analistilor Morgan Stanley anunta o revenire a pietei la nivelul de 70 de dolari per baril abia spre finalul anului 2019, moment in care Moscova pare pregatita sa dea drumul forajelor submarine in apele marilor Barents si Kara, dupa cum sustine oficialul rus.

In aceasta perioada investitiile vor fi directionate spre sectorul de cercetare in vederea dezvoltarii unor noi tehnologii care sa reduca costurile de exploatare a zacamintelor submarine, a mai spus Novak.

In ultimii 10 ani, Rusia a cheltuit aproximativ 100 miliarde dolari pentru proiectele energetice din zona arctica, detinand si 60% din rezerva de hidrocaburi prospectata pana acum in regiune.

Dar, investitiile facute in ultimul deceniu au vizat, in cele mai multe cazuri, zacaminte aflate la tarm. "Data fiind pozitia noastra geografica, operatiunile din zona arctica nu sunt ceva neobisnuit.

Daca este sa vorbim de zacamintele de la tarm din aceasta regiune, cu greu putem spune ca exploatarea lor difera foarte mult de cea a altora din tara", a explicat ministrul Energiei din Rusia.

In politica Kremlinului, zacamintele de petrol si gaze din zona arctica sunt privite ca o rezerva strategica, regiunea numarand 346 de campuri care ar putea fi date in exploatare, inclusiv 19 aflate in largul marii.

Anul trecut, campurile aflate in exploatare in aceasta regiune au asigurat 81% din productia de gaze natural a Rusiei si 17 procente din cea de petrol. Conform Ministerului Resurselor Naturale de la Moscova, 90% din resursele de hidrocarburi din zona arctica sunt inca neexplorate.

Prabusirea pretului petrolului in 2014 si impunerea regimului de sanctiuni de catre SUA si UE au facut ca unele proiecte de amploare dezvoltate in parteneriat cu companii petroliere occidentale sa stagneze.

Ultima descoperire de anvergura a fost facuta in 2014, cand Rosneft si Exxon Mobil au anuntat gasirea unei rezerve de un milliard de barili de petrol intr-un zacamant din Marea Kara.

Din 2008, guvernul de la Moscova a impus restrictii pentru explorarea si exploatarea rezervelor de hidrocarburi din apele marilor arctice pentru companiile private, licentele fiind acordate strict catre Gazprom si Rosneft, informeaza agentia TASS.

O exceptie a fost facuta inainte de 2014 pentru parteneri externi, precum Exxon Mobil, Conocco Philips sau Total, carora li s-a permis asocierea cu companiile de stat din Rusia in explorarea anumitor zacaminte submarine din regiune.

#petrol rusia, #rezerve petrol gaze zona arctica, #pret petrol, #investitii petrol Rusia , #Companii energetice