Serbia incepe constructia South Stream in noiembrie

Vineri, 30 Martie 2012, ora 12:01
1285 citiri
Serbia incepe constructia South Stream in noiembrie

Constructia tronsonului sarb al gazoductului rus South Stream va incepe in luna noiembrie, a declarat seful companiei energetice sarbe Dusan Bajatovici.

El a precizat ca "totul este pregatit pentru semnarea unui contract pe termen lung privind gaz mai ieftin din Rusia pentru Serbia".

"Contractul este finalizat si vom armoniza pretul, pentru a-l face mai mic", a adaugat el, fara a preciza cand va fi semnat documentul.

Cele doua guverne trebuie sa verifice mai intai acordurile internationale, necesare pentru a semna un contract privind livrarea de gaz catre Serbia, a afirmat oficialul.

Anterior, autoritatile ruse au anuntat ca o decizie finala privind ruta si investitiile in South Stream va fi luata la sfarsitul lunii noiembrie, iar constructia ar urma sa inceapa in decembrie.

Cu o capacitate de 63 miliarde metri cubi de gaz, South Stream va lega Rusia de Europa Centrala si de Est pe sub Marea Neagra. Partea submarina a conductei va avea 900 kilometri si acest tronson va traversa zonele economice rusa, bulgara si turca. Pentru construirea partii terestre sunt analizate mai multe rute, ce trec prin statele UE.

Gazoductul va costa 15,5 miliarde de euro, dar intampina unele dificultati si unii observatori sunt de parere ca lansarea sa a fost o incercare de contracarare a proiectului european Nabucco.

Primele livrari sunt programate pentru sfarsitul lui 2015.

#tronson sarb South Stream, #South Stream gazododuct, #tronson South Stream , #Companii energetice