Shell "bate palma" cu Irak: Vezi ce contine acordul

Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 09:10
1914 citiri
Shell "bate palma" cu Irak: Vezi ce contine acordul

Shell si Mitsubishi Corp au semnat un acord final cu Irak pentru un proiect de 17 miliarde de dolari, in scopul de a extrage gaze naturale din campurile aflate in sudul tarii, a anuntat Ministerul Petrolului din Irak.

Semnarea acordului a fost amanata cu trei zile din motive logistice. Acordul urma sa fie semnat pe 24 noiembrie, a anuntat vicepremierul petrolului, Ahmad Al Shamaa saptamana trecuta, potrivit Bloomberg

Potrivit acordului, guvernul irakian va avea o participatie de 51% in societatea cunoscuta sub numele de South Gas Co, in timp ce Shell va primi 44%, iar Mitsubishi restul.

South Gas va avea un capital initial de 20 de miliaone de dolari si va colecta mai mult de 57 de milioane de metri cubi pe zi de la Rumailah, Zubair si campurile West Qurna.

Irak, al cincilea titular al rezervelor de gaze din Orientul Mijlociu, se lupta pentru a-si restabili capacitatea de putere dupa ani de conflicte si sanctiuni economice. Gazul extras va satisface nevoilte interne ale tarii si pot fi exportate intr-o etapa ulterioara, a precizat presedintele Shell Irak, Hans Nijkamp.

Shell, cea mai mare companie de petrol din Europa, se afla in discutii cu guvernul irakian din 2008.

Irak a semnat 15 licente pentru dezvoltarea resurselor de energie din 2008, la cinci ani de la invazia SUA, care a alungat regimul presedintelui Saddam Hussein.

Tara planuieste o noua runda de acordare a licentelor pentru drepturile de explorare a petrolului si a gazelor pentru luna martie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#shell acord irak, #shell gaze irak, #explorare gaze irak, #export gaze irak, #pret petrol , #Companii energetice