Start la fuziuni si achizitii pe piata petrolului. Cine urmeaza dupa Shell-BG?

Joi, 09 Aprilie 2015, ora 09:49
2390 citiri
Start la fuziuni si achizitii pe piata petrolului. Cine urmeaza dupa Shell-BG?
Foto: Offshore Energy Today

Achizitia companiei britanice BG Group de catre gigantul olandez Shell pentru 70 de miliarde de dolari pare sa deschida sezonul de achizitii si fuziuni in industria petroliera.

Evolutia preturilor pe Bursa din Londra semnaleaza ca o noua serie de tranzactii surprinzatoare este deja in lucru, informeaza Market Watch.

Companiile mici, tinte sigure

Odata cu cresterea pretului actiunilor BG cu peste 40% la vestea cumpararii companiei britanice de catre Shell, toata lumea ia in calcul o vanatoare a companiilor mici de catre gigantii din sector.

"Aceasta ar putea reprezenta startul unei agitatii in fuziuni si achizitii comparabil cu evenimentele derulate la sfarsitul anilor '90, cand mai multe companii mici au fost inghitite de actualii giganti de pe piata: Exxon Mobil, BP, Chevron sau Shell", afirma Augustin Eden, analist de piata la Accendo Markets.

Lista scurta

Pe o piata prabusita de energie, nu este exclus ca micile companii afectate de scaderea dramatica a pretului petrolului sa vada in vanzarea pachetului majoritar de actiuni o solutie la criza actuala.

Tullow Oil este considerate de analisti ca o tinta sigura, dupa ce surprinzatoarea achizitie a BG Group a ridicat cotatia actiunilor sale cu 9 procente intr-o singura zi.

Pe lista ar putea intra si EnQuest, Premier Oil sau Gulf Keystone Petroleum, toate aceste companii confruntandu-se cu aceeasi problema: o scaderea de peste 50% a valorii de piata dupa declansarea crizei in piata petrolului.

"In cazul Tullow Oil, o achizitie ar fi foarte profitabila deoarece compania este prezenta deja in diverse parti ale globului care promit dezvoltarea unor noi perimetre de exploatare. In locul unor noi sume alocate pentru explorarea unor noi perimetre, banii ar putea fi directionati catre achizitia acestei companii", se arata convins Keith Bowman, analist Hargreaves Lansdown.

BP ar putea fi una dintre companiile mari care sa intre in vizorul rivalelor de pe continentul american. Deja actiunile firmei s-au apreciat cu 3,2% dupa achizitia facuta de Shell.

Strategia preluarii unei companii pentru a scoate la lumina rezervele din campurile de exploatare detinute de aceasta a jucat un rol major in afacerea Shell-BG Group.

Analistii considera ca perimetrele submarine detinute de BG si portofoliul de afaceri in domeniul GPL au jucat un rol decisiv in tranzactie.

Marii rechini

Deocamdata, nimeni nu crede ca Shell se va aventura din nou in cautarea unor prazi usoare pe piata de fuziuni si achizitii, dar rivalii companiei olandeze par sa isi intocmeasca deja lista de cumparaturi.

Total si norvegienii de la StatOil sunt printre companiile europene care ar putea intra in acest joc, in timp ce, de pe tarmul american, Chevron si Exxon Mobil studiaza cu la fel de multa atentie piata.

"Nu este o surpriza prea mare, dupa cum demonstreaza si alte evenimente din trecut. Industria petroliera are o istorie vasta in consolidarea pozitiei unor companii pe fondul scaderii preturilor", sustine Bowman.

Un prim semnal, dar de intensitate redusa, a fost dat in noiembrie, cand firma de mentenanta din sectorul petrolier Halliburton a profitat de criza de pe piata de energie pentru a fuziona cu rivalii de la Baker Hughes.

#fuziuni achizitii industria petroliera, #achizitii companii mici, #afaceri sector energetic , #Companii energetice