Top Fortune: Companiile petroliere isi mentin suprematia

Luni, 16 Iulie 2012, ora 19:01
1942 citiri
Top Fortune: Companiile petroliere isi mentin suprematia

Suprematia companiilor petroliere este din nou dovedita prin topul revistei Forbes din 2012. Conform revistei care urmeaza sa fie publicata la finalul lunii, opt din primele zece pozitii din cele 500 de companii analizate au legatura directa cu producerea si comercializarea de produse petroliere.

Astfel, cea mai mare companie din lume este Royal Dutch Shell, care ocupa in 2011 locul al doilea. Compania petroliera a avut in 2011 venituri de 484,5 miliarde de dolari, din care aproape 31 miliarde reprezinta profitul. Shell, cu sediul in Olanda si condusa de Peter R. Voser are 90.000 de angajati, scrie CNN.

Compania intentioneaza sa incepe forarea in apele Oceanului Arctic, unde se asteapta sa gaseasca aproximativ 90 de miliarde de barili de petrol. In urmatorii 10-20 de ani, compania se asteapta ca sondele de aici sa devina principalele furnizoare de petrol. Pe termen scurt insa, Shell a reusit sa isi creasca veniturile cu 11% in primul trimestru al 2012, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, pana la 7,7 miliarde de dolari.

Exxon Mobile

Pe locul doi, ocupanta a locului trei in 2011, este Exxon Mobile, cea mai mare companie petroliera a SUA. Anul trecut, Exxon a inregistrat venituri de 452,9 miliarde de dolari, cu 27,7% mai mult decat in anul precedent. De asemenea, si profitul companiei a crescut cu 34,8% pana la 41 miliarde de dolari. In acest moment, Exxon are peste 99.000 de angajati in intreaga lume.

Pentru a-si patra locul in top, CEO-ul Rex Tillerson a partiat pe gazele naturale. Compania produce acum gaz si petrol in cantitati aproape egale.

Wal-Mart

Al treilea loc in topul celor mai productive companii din lume este Wal-Mart, detinatorul unuia dintre cele mai mari lanturi de magazine din SUA. In 2011, compania a produs 446,9 miliarde de dolari, din care profitul s-a ridicat la 15,7 miliarde dolari. La nivel global, compania are 2,2 milioane de angajati.

Desi lucrurile au mers bine pentru companie in intreaga lume, in SUA Wal-Mart a intampinat unele greutati pe masura ce puterea de cumparare a clientilor locali a scazut. Nici imaginea companiei nu a scapat nepatata, dupa ce in iunie 2011, Curtea Suprema americana a acuzat Wal-Mart de discriminare pentru ca acestia favorizau angajatii barbati pentru promovari si salarii.

British Petroleum

Pe locul patru se afla o alta companie petroliera, de data aceasta din Marea Britanie. British Petroleum a avut in 2011 venituri de 386,4 miliarde de dolari, cu 25% mai mult decat in 2010, si profituri de 25,7 miliarde de dolari. Compania cu sediul in Londra are 83.400 de angajati si inca isi revine dupa scandalul conductei sparte din Golful Mexicului, care a afectat intreaga coasta. In urma accidentului, BP a fost fortata sa vanda active de 30 de miliarde de dolari pentru a acoperi costurile.

Prioritatile companiei au fost in 2011 concentrarea pe restructurarea si revizuirea procedurilor de siguranta, cooperarea cu autoritatile in curatarea locului accidentului si stabilirea unui plan in 10 puncte pentru fluxul de capital.

Sinopec Group

Locul al cincilea e ocupat de Sinopec Group, cel mai mare producator de produse petroliere din China. Compania a inregistrat in 2011 venituri de 375,2 miliarde de dolari, in crestere cu 37,2% fata de anul precedent. Din aceasta suma, profitul Sinopec a fost de 9,45 miliarde de dolari.

Compania detinuta de statul chinez, cu peste 1 milion de angajati, si-a extins anul trecut productia de petrol si gaze.

China National Petroleum

Pe locul sase se mentine China National Petroleum, unul dintre cei mai mari jucatori din industrie, compus prin parteneriat din statul chinez si producatori de petrol precum Iraq si Qatar. Cu venituri de 372,3 miliarde de dolari, China National Petroleum a avut in 2011 un profit de 16,3 miliarde de dolari, producand 107,54 milioane de tone de petrol, cu 2% mai mult decat in anul precedent.

State Grid

Producatorul de energie electrica detinut de statul chinez, State Grid, a ocupat locul sapte in topul celor mai profitabile companii ale anului 2011. Astfel, cu venituri de 259,1 miliarde de dolari, compania a avut un profit de 5,6 miliarde de dolari, cu 24,6% mai mare decat in 2010.

Compania intentioneaza sa achizitioneze anul acesta o companie spaniola, numita Actividades de Construccion y Servicios pentru 938,2 milioane de dolari.

Chevron

State Grid e urmata in top de Chevron, un alt gigant american. Compania a avut venituri de 245,6 miliarde de dolari in 2011, si un profit de 26,9 miliarde de dolari, cu 41,4% mai mare decat in anul precedent. Chevron are peste 61.000 de angajati.

Conoco Phillips

Pe locul noua se afla Conoco Phllips, un alt producator american de petrol. Compania a avut in 2011 venituri de 237,2 miliarde de dolari si un profitt in crestere de 12,4 miliarde de dolari. Conoco Phillips are aproape 30.00 de angajati.

Toyota Motor

Locul zece apartine producatorului de masini Toyota Motor. Cu un venit de 235,3 miliarde de dolari in 2011 si un profit in scadere cu aproape 25%, pana la 3,6 miliarde de dolari, Toyota este una dintre cele mai mari companii producatoare de masini din lume. Japonezii de la Toyota au trecut printr-o perioada destul de grea in ultimii ani, mai ales in urma dezastrelor naturale prin care a trecut tara si care au afectat liniile de productie ale companiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#companii top Fortune, #companii petroliere, #companii petroliere profit , #Companii energetice