Turcia permite accesul South Stream in apele sale teritoriale

Joi, 29 Decembrie 2011, ora 10:54
1272 citiri
Turcia permite accesul South Stream in apele sale teritoriale

Turcia a acordat miercuri Rusiei permisiunea ca viitorul gazoduct South Stream sa ii tranziteze apele teritoriale, oferind ultimul element care lipsea Moscovei pentru concretizarea proiectului de furnizare a gazelor catre Europa care concureaza conducta Nabucco sustinuta de UE.

Veritabil concurent pentru Nabucco, South Stream va transporta gaze din Azerbaidjan si Asia Centrala pentru a reduce dependenta Europei de Rusia. In plus, South Stream va ocoli Ucraina, una dintre principalele rute de tranzit al gazelor rusesti, transmite Reuters.

Gazoductul South Stream trebuie sa treaca prin apele teritoriale ale Turciei, care este participanta la proiectul Nabucco, pentru a ajunge in sud-estul Europei.

Decizia Turciei, unul dintre cei mai mari clienti pentru gazele rusesti, a fost neasteptata, in conditiile in care a anuntat in noiembrie ca nu va prelungi unul din contractele cu Gazprom, pentru 6 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, a acordat Rusiei permisiunea de a construi South Stream in apele teritoriale ale Turciei, in timp ce directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a declarat ca grupul va prelungi doua acorduri pe termen lung care vor majora livrarile catre Turcia cu 2 miliarde de metri cubi, la 27 de miliarde de metri cubi pe an.

Aceste livrari vor include 3 miliarde de metri cubi de gaze care vor fi livrate printr-o conducta care tranziteaza Ucraina, Romania si Bulgaria. Turcia intentiona initial sa reduca achizitiile de gaze prin aceasta conducta.

Proiectul South Stream a costat 10 miliarde de euro

Analistii cred ca proiectul South Stream, pentru care Gazprom a alocat 10 miliarde de euro (13,1 miliarde dolari) in programul de investitii aferent perioadei 2012-2014, este prea costisitor si motivat politic, pentru cresterea influentei in Europa.

Gazprom detine o participatie de 50% la South Stream, Eni Italia 20%, iar EDF Franta si Wintershall Germania cate 15%.

South Stream urmeaza sa transporte 63 de miliarde de metri cubi de gaze catre Europa, din 2015. Costul total al proiectului este estimat la 30 de miliarde de dolari.

Proiectul Nabucco, inceput in 2002, vizeaza construirea unui gazoduct care sa aduca in Europa gaze naturale din bazinul Marii Caspice si din Asia Centrala, pe ruta Turcia - Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria, reducand astfel dependenta UE de gazele importate din Rusia.

Nabucco este dezvoltat de un consortiu la care participa companiile OMV, Transgaz Medias, MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria) si RWE (Germania). Proiectul este sprijinit de Uniunea Europeana, iar investitia totala este evaluata la opt miliarde de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#South Stream conducta, #nabucco romania, #gaz Rusia, #conducte gaz , #Companii energetice