UE si BERD ofera 60 milioane de euro IMM-urilor cu proiecte in energie

Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 08:25
2643 citiri
UE si BERD ofera 60 milioane de euro IMM-urilor cu proiecte in energie

Uniunea Europeana (UE) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pun la dispozitia intreprinderilor mici si mijlocii din Romania suma de 60 milioane de euro pentru finantarea energiei durabile si eficientei energetice, a declarat, joi, directorul general al companiei Tractebel Engineering, Daniela Scripcariu, organizatorul evenimentului "Dezvoltare durabila, prioritati, evolutii si solutii".

"Programul condus de UE si BERD finanteaza cu 60 milioane de euro actiuni pentru cresterea eficientei energetice si proiecte de energii regenerabile pe scara mica, banii destinati acestor investitii fiind vehiculati prin intermediul unor banci din Romania", a afirmat Daniela Scripcariu.

Aceasta a aratat ca, deocamdata, trei banci participa la program, BRD, BCR si Banca Transilvania, dar "s-ar putea, ca in viitorul apropiat, acest numar sa creasca, astfel incat BERD sa-si consume intreaga facilitate de finantare in aproximativ trei ani".

Proiectul derulat de Tractebel Engineering urmareste sa reuneasca partile interesate: pe de o parte, intreprinderile mici si mijlocii, care ar putea face parte din program si care pot primi finantare, iar pe de alta, bancile care pot oferi finantare.

"Este vorba despre companii cu numar de angajati mai mic de 250 si cu o cifra de afaceri de 50 milioane lei sau cu active de 43 milioane lei, din aproape toate domeniilor de activitate, mai putin din industriile tutunului si jocurilor de noroc, din serviciile militare si cele financiar-bancare, care nu sunt eligibile", a precizat Daniela Leonte, director al departamentului din Tractebel Engineering, care manegeriaza acest proiect.

Dupa cum a spus Amelia Giantaru, deputy project manager RoSEFF, exista in momentul de fata proiecte de investitii in industria cauciucului si maselor plastice, aflate in implementare, altele asteptand avizul bancilor, pentru finantare.

"Practic, acest program inseamna consultanta gratuita pentru companii in vederea identificarii de solutii tehnice si elaborare de studiu tehnic pentru banci si BERD, apoi un credit pentru investitia eligibila, dar si un grant (imprumut nerambursabil), adica o subventie de 10% pana la 15% din valoarea imprumutata, in functie de economia de energie realizata prin proiect, insa nu mai mult de 150.000 euro, pe care compania ii primeste la sfarsitul implementarii investitiei", a adaugat Amelia Giantaru.

Joi, a avut loc prima sesiune a proiectului "Facilitate de Finantare a Energiei Durabile pentru IMM-urile din Romania", care a abordat prioritatile emergente in domeniul dezvoltarii durabile si solutii pentru finantarea investitiilor in dezvoltare durabila.

Evenimente similare sunt programate pe 11 decembrie - la Iasi, iar pe 14 decembrie - la Brasov.

#fonduri UE proiecte energie, #fonduri UE IMM Romania, #fonduri UE BERT firme romanesti , #Companii energetice