China construieste cel mai mare parc fotovoltaic din lume in desertul Gobi

Vineri, 24 Iulie 2015, ora 13:13
7763 citiri
China construieste cel mai mare parc fotovoltaic din lume in desertul Gobi
Foto: Pixabay

Cel mai mare parc fotovoltaic din lume urmeaza a fi construit in China, la marginea desertului Gobi. Este cel mai indraznet proiect din sectorul energiei regenerabile, parcul urmand sa acopere o suprafata de peste 2500 de hectare.

Oficialii de la Beijing vad aceasta investitie ca pe o necesitate, guvernul chinez angajandu-se printr-un memorandum international sa reduca in urmatorii ani emisiile de carbon de la centralele electrice pe carbune, anunta agentia Sputnik.

Pentru un milion de locuinte

Qinghai Solar-Thermal Power Group, constructorul giganticului parc fotovoltaic, sustine ca acesta va putea alimenta cu energie electrica peste un milion de locuinte, puterea sa fiind estimata la 200 de megawatti.

"Este un sistem care va putea inmagazina caldura solara timp de 15 ore, aceasta garantand stabilitatea si functionarea sa in regim continuu", a explicat seful companiei chineze, Wu Longyi, citat de agentia Xinhua.

Odata pusa in functiune, mega-centrala electrica din desert va reduce consumul de carbune cu 4,26 milioane de tone/an, conform calculelor efectuate de specialisti.

De asemenea, emisiile de dioxid de carbon si sulf se vor reduce cu 896,000, respectiv 8,080 de tone anual.

Proiecte pe scara larga

Pentru chinezi acesta este primul proiect comercial pe scara larga din domeniul energiei regenarabile, dupa cum recunoaste Yu Mingzhen, director adjunct al comisiei de dezvoltare si reforma din cadrul Qinghai.

Un alt proiect care ar putea urma celui dezvoltat in desertul Gobi este parcul fotovoltaic de 50 de megawatti din apropierea orasului Datong, din provincia Shanxi.

Beijingul a dat startul investitiilor in energie regenerabila in urma cu 10 ani, intre 2005 si 2014, crescand capacitatea de productie in parcurile fotovoltaice de 400 de ori, pana la 28,05 gigawatti.

Planurile actuale ale guvernului chinez includ cresterea capacitatii de productie de energie din surse regenerabile la 100 de gigawatti pana in 2020.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#energie verde China, #emisii carbon China, #parc fotovoltaic desertul Gobi , #Energia verde