China domina piata de energie verde, dar problemele abia incep

Luni, 31 Octombrie 2016, ora 16:04
5265 citiri
China domina piata de energie verde, dar problemele abia incep
Foto: Advisor Analyst

Eforturile Beijingului de a creste productia de energie din surse regenerabile sunt laudabile, dar risca sa duca la supraproductie, arata cea mai recenta analiza a Agentiei Internationale pentru Energie.

China a dominat fara drept de apel piata in privinta cresterii capacitatilor de productie de energie verde in 2015 si este de asteptat sa creasca cu inca 60% in cursul urmatorului deceniu, dar problemele abia incep, remarca analistii IEA, citati de Marketwatch.

Schimbarea modelului economic din China a generat o reducere a consumului de energie in tara, iar prabusirea dramatica a pretului petrolului lasa inca loc de competitie intre energia obtinuta din surse regenerabile si cea rezultata din arderea combustibililor fosili, fapt care face dificila integrarea noilor capacitati de productie in sistemul energetic.

"China ramane liderul global incontestabil al extinderii pe segmentul energiei regenerabile, cu 40% din cresterea inregistrata la nivel mondial", arata raportul IEA.

Estimarile specialistilor agentiei arata ca o treime din capacitatea de productie de energie in parcuri fotovoltaice si ferme de eoliene se va regasi in China pana in 2021, insa acest lucru nu asigura o trecere masiva a consumatorilor pe energie din surse nepoluante.

Conform raportului, "China se va confrunta cu o supraproductie de energie electrica, in conditiile in care dezvoltarea capacitatilor de productie a energiei verzi a mers in paralel cu investitii initiate in construirea unor noi centrale nucleare sau pe carbine si a unor noi hidrocentrale".

Pe termen mediu, China va inregistra o scadere in cererea de energie electrica, generata de diversi factori, inclusiv eficienta energetica.

Situatia este bine reliefata si de evolutia uniforma a cererii de energie electrica din 2015, raportata la anul precedent, comparativ cu o crestere anuala a consumului de 12% intalnita in perioada 2009-2010.

Pe termen mediu, stagnarea inregistrata in piata de energie din China ar putea pune probleme in integrarea noilor capacitati de productie in reteaua energetica nationala, deja supracongestionata.

Pentru productia celor 160 GW rezultati din fermele de energie regenerabila, altele decat capacitatile hidro, Beijingul a fost nevoit sa aplice din 2010 o politica tarifara tip FIT, in care companiile energetice erau obligate sa achizitioneze energia verde la un pret prestabilit.

Acest lucru a facut ca energia produsa din surse regenerabila sa para mai scumpa decat cea rezultata din arderea combustibililor fosili, iar problema s-a transformat intr-o povara financiara, valoarea suprataxei triplandu-se in ultimii 5 ani.

Expertii IEA sustin ca oficialitatile din China au in vedere mai multe scenarii prin care pot reduce pretul energiei verzi, dar acestea sunt inca in faza incipienta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#energie verde, #capacitati productie energie China, #consum energie electrica China , #Energia verde