Danezii renunta la petrol si gaze si mizeaza totul pe energia eoliana

Marti, 08 Noiembrie 2016, ora 17:41
13007 citiri
Danezii renunta la petrol si gaze si mizeaza totul pe energia eoliana
Foto: Edie.net

Cea mai mare companie daneza din sectorul energetic, DONG Energy, va renunta complet la extractia de petrol si gaze, pentru a se concentra exclusiv asupra energiei eoliene.

Danezii au apelat luna trecuta la analistii JP Morgan pentru o estimare a pretului activelor detinute in prezent in campurile de extractie, pe care vor sa le vanda, anunta CNBC.

"Vrem sa facem o afacere corecta din care sa aiba de castigat si actionarii si sa beneficieze pe termen lung si investitorii interesati de preluarea operatiunilor. Suntem in faza incipienta de prospectare a pietei, dar credem ca exista interes pentru active de acest fel", a precizat directorul general Henrik Poulsen.

Decizia luata de danezi nu este singulara in Europa, E.ON si RWE trecand treptat la cesionarea operatiunilor din sectorul petrol si gaze, pentru a pastra o structura cat mai simpla si a face economie.

DONG Energy a mizat cel mai mult pe dezvoltarea capacitatilor de producere a energiei din surse regenerabile, in prezent fiind cel mai mare operator din lume in acest sector.

Din luna iunie, compania este listata si pe bursa din Copenhaga, mizand pe interesul investitorilor pentru afacerile cu energie verde.

Analistii Sydbank considera ca valoarea activelor din sectorul petrol si gaze ar putea ajunge la 2,1 miliarde de dolari (14 miliarde coroane daneze), dar pretul tranzactiei ar putea fi influentat de alte operatiuni din Marea Nordului puse la vazare, ca si de costurile mari de exploatare date de maturitatea zacamintelor din acest bazin.

Danezii au raportat o productie zilnica de 115.000 de barili de petrol si gaz in cursul anului 2015, dar anul acesta extractia s-a limitat la doar 89.000 de barili.

DONG Energy detine parti din 14 campuri de extractie situate in apele teritoriale ale Danemarcei si alte 24 de parti in zacamintele aflate in apropierea coastei Norvegiei, inclusiv in campul Ormen Lange, cel mai mare din regiune, acesta asigurand 20% din consumul de gaz al Marii Britanii.

Doi potentiali clienti se anunta a fi Statoil si AkerBP, ambele companii cumparand si in trecut active ale unor firme care au dorit sa renunte la operatiunile de extractie petrol si gaze din Norvegia.

Profitul estimat pentru anul in curs se pastreaza in marja de 20-23 de miliarde de coroane daneze, dar anul acesta investitiile in energie eoliana au fost cele care au generat venituri substantiale pentru companie, depasind cu 42% profitul rezultat din extractia petrolului si gazelor.

#productie energie verde, #afaceri petrol, #vanzare campuri petrol gaze, #profit companii energetice , #Energia verde