Efectele petrolului ieftin: Masinile hibrid, certificatele verzi si carburantii bio-diesel au de suferit

Vineri, 19 Decembrie 2014, ora 10:00
5153 citiri
Efectele petrolului ieftin: Masinile hibrid, certificatele verzi si carburantii bio-diesel au de suferit
Foto: Extreme Tech

Coborarea vertiginoasa a pretului petrolului pana in apropierea pragului de 60 de dolari pare ca va stinge suflarea vantului in palele turbinelor eoliene si va intuneca stralucirea soarelui pentru fermele fotovoltaice.

Ieftinirea combustibilului fosil are un efect negativ pe piata energiei reflectat in scaderea brusca a pretului actiunilor marilor producatori de echipamente pentru captarea energiei regenerabile.

Danezii de la Vestas, cel mai mare producator din lume de echipament pentru turbine eoliene, au resimtit socul inca de acum o luna, cand pretul actiunilor companiei a scazut brusc cu 11 procente, arata Financial Times.

Efectul de domino

Nu sunt singurii afectati insa. Producatorul chinez de panouri solare Yingli Green Energy si constructorul auto american Tesla Motors au incasat lovituri si mai dure.

Inca de acum o luna, masinile hibrid din Statele Unite s-au confruntat cu un declin al vanzarilor de 11%, in timp ce autoturismele sport, cu un consum ridicat de benzina au avut o crestere de 91% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Fenomenul starneste ingrijorare pe pietele internationale, nelinistea privind modul in care pretul scazut al petrolului va afecta piata energiei verzi fiind generalizata.

In ultimul deceniu, investitiile in energia regenerabila au crescut de la 60 de miliarde de dolari la 251 de miliarde. Dezvoltarea segmentului de energie regenerabila a fost posibila si datorita subventiilor injectate in acest sector de catre majoritatea guvernelor.

Acum, o parte dintre analisti se asteapta ca unele tari sa reduca povara certificatelor verzi adaugate facturilor emise catre populatie din dorinta de a specula pretul ieftin al petrolului.

Insa nici continuarea unei politici stricte in domeniul folosirii exclusive e energiei din surse regenerabile nu va fi de mare ajutor, un surplus de petrol existent pe piata putand sa scada in continuarea pretul combustibilului fosil si sa-l faca extrem de atractiv pentru tarile sarace.

"Politicienii vor trebui sa convina asupra pericolului de aparitie a resurselor excedentare de petrol pe piata si a ieftinirii continue a acestuia", opineaza Ian Temperton, reprezentantul Climate Change Capital, cu doar cateva luni inainte de discutiile privind incheierea acordului intenational de mediu ce urmeaza sa se poarte la Paris.

Este greu de anticipat cum va afecta pretul scazut al petrolului in viitor politica de renuntare la consumul de hidrocarburi, chiar daca istoria ne ofera cateva exemple concludente.

Moda schimbatoare

Un prim pas in era energiei verzi a fost facut in timpul crizei petrolului din anii 1970. Inclusiv Casa Alba, pe atunci institutie ocupata de Jimmy Carter, a recurs la montarea panourilor solare pe acoperisul cladirii. Odata cu incetarea embargoului impus statelor membre OPEC si cu scaderea pretului combustibilului, au disparut si panourile solare de pe resdinta presedintilor americani.

"Pe atunci, ingrijorarea schimbarilor climatice provocate de incalzirea globala abia daca atingea clasa politica. Acum stim care sunt riscurile", considera Maria van der Hoeven, director executiv in cadrul Agentiei Energetice Internationale.

Inclusiv legislatia a inregistrat o dezvoltare consistenta in ultimele decenii. De la 40 de legi vizand prevenirea schimbarilor climate existente in 1997, acum avem 480 de acte legislative in diverse tari.

Balanta preturilor

"In piata exista o conceptie larg acceptata ca scaderea pretului petrolului poate destabiliza segmentul energiei regenerabile, impingand pretul energiei solare si eoline in sus. Insa lucrurile sunt un pic mai complicate de atat", considera Mark Freshney, analist al Credit Suisse.

Scaderea pretului petrolului poate afecta in mod direct pretul carburantilor bio-diesel, dar nu pe cel al energiei din surse regenerabile, considera si alti analisti de piata.

"Nu ne asteptam la un impact deosebit decat daca pretul petrolului coboara si mai mult si ramane a acest nivel pentru o perioada indelungata", sustine Angus McCrone, cercetator in cadrul Bloomberg New Energy Finance.

Increderea sa este impartasita si de secretarul-general al Consiliului Global pentru Energie Eoliana.

"Noi nu concuram pe piata petrolului. Acum 25 de ani exista o mare cantitate de energie electrica produsa din petrol. Acum lucrulie nu mai stau asa. Pretul de productie al energiei eoliene este atat de redus, incat, si la 30 de dolari/baril de petrol, energia eoliana tot ar fi mai competitiva", spune Steve Sawyer.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#energie verde, #pret petrol, #influenta pret petrol in piata energiei, #politici de mediu , #Energia verde