Energia verde incarca facturile cu 4%, in 2011

Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 17:05
1746 citiri
Energia verde incarca facturile cu 4%, in 2011

Romanii vor plati cu pana la 4,3% mai mult pentru energie pana la sfarsitul lui 2011, intrucat aplicarea schemei de sprijin pentru energia regenerabila va creste pretul energiei cu 2 pana 4,5 euro pe Mwh, potrivit Adevarul. 

Notificarea privind schema de sprijin pentru producatorii de energie regenerabila  a fost deja trimisa vineri catre Comisa Europeana, iar autoritarile se asteapta sa primeasca un raspuns pozitiv, in maxim doua luni.

Energia regenerabila, o energie scumpa

Pretul ridicat al tehnologiei necesare si angajamentele statelor membre UE a determinat guvernele sa vina cu scheme de sprijin pentru stimularea investitiilor in sector energiei regenerabile.

In Romania producatorii de energie verde primesc certificate verzi, care sunt vandute pe o piata specializata si astfel castiga niste sume in plus, pe langa pretul energiei.

Furnizorii au obligatia sa cumpere aceste certificate, dar costul lor este transferat in factura consumatorului, care devine principalul  pilon de sprijin pentru productia de energie verde.

Sectorul eolian, punct de maxim interes pentru investitori

Pentru ca Romania vrea sa atraga investitii serioase in sectorul energiei verzi, statul acorda peste 10 miliarde de euro producatorilor din domeniu, in urmatorii zece ani.

Trei sferturi dintre investitorii straini care cauta oportunitati de afaceri in Romania se indreapta catre sectorul energetic, in special in zona regenerabilelor, iar peste 80% dintre cei interesati de energia verde vizeaza sectorul eolian, potrivit Adevarul.

#energia verde, #energie, #energie eoliana, #energie regenerabila, #pretul energiei , #Energia verde