Ironie maxima: Energia solara, folosita la extragerea petrolului

Joi, 18 Februarie 2016, ora 16:41
7294 citiri
Ironie maxima: Energia solara, folosita la extragerea petrolului
Foto: Glass Point

O adevarata rasturnare de sitruatie in domeniul energiei verzi are loc in desertul din Oman, unde o firma americana a gasit solutia cea mai ieftina pentru extragerea petrolului: folosirea energiei solare.

Suna de-a dreptul ironic ca o sursa de energie "curata" sa stea in spatele procesului de extragere a combustibilului fosil, dar americanii de la Glass Point sustin ca in spatele procedeului exista mai multe concesii facute mediului inconjurator, arata revista Quarz.

Proiectul Miraah, initiat in noiembrie 2015 in Oman, intentioneaza sa foloseasca 1 GW de energie pentru incalzirea apei care va fi directionata apoi in puturile de extractie pentru a permite o dilutie rapida a petrolului si a genera o productie superioara.

Procesul tehnologic cunoscut sub numele de "recuperare imbunatatita a petrolului" nu este o noutate numai ca, pana acum, pentru incalzirea apei se foloseau tot combustibili fosili.

Inginerii Glass Point, dezvoltatorii noi tehnologii bazate pe energie solara, sustin ca aceasta va reduce consumul de gaz cu 80% si, implicit, emisiile de carbon.

Proiectul din Oman este sustinut financiar de Petroleum Development, cel mai mare producator de petrol din sultanat, dat si de companii de profil din Europa: Shell si Total.

Astfel, desertul din Oman va ajunge sa gazduiasca una dintre cele mai mari uzine termale din lume, aparatura constand in oglinzi curbate folosite la reflexia luminii solare pentru a incalzi conductele cu apa ale instalatiei.

Nu este singura investitie in energie solara din Oman, dar pana in prezent, parcurile solare din zona au fost folosite pentru producerea curentului electric.

#energie verde, #industria petroliera, #tehnologii extractie petrol, #productie petrol , #Energia verde