Mostenirea Obama: liderul de la Washington vrea sa lase in urma o America "verde"

Luni, 03 August 2015, ora 12:28
2889 citiri
Mostenirea Obama: liderul de la Washington vrea sa lase in urma o America "verde"
Foto: Pixabay

3 august 2015 ar putea ramane in memoria activistilor de mediu din America drept ziua in care Administratia Prezidentiala de la Washington a dat tonul unei schimbari radicale in politica de mediu.

Barack Obama se pregateste sa faca public, luni, programul sau de masuri "Clean Power Plan" referitor la productia de energie electrica din SUA. Presedintele american intentioneaza sa impuna o reducere de 32% a emisiilor de gaze de sera in urmatorii 15 ani, anunta BBC.

Opozitie acerba

Inclusiv Obama descrie programul ca fiind "cel mai mare si mai important pe care America l-a facut vreodata in protectia mediului". Insa, acest lucru nu inseamna ca nu intampina si o opozitie acerba.

Intentia liderului de la Casa Alba de a incuraja productia de energie din surse regenerabile nu este vazuta cu ochi buni de catre opozantii presedintelui democrat.

Acestia sustin ca Obama a declarat un razboi impotriva carbunelui, combustibilul fiind in continuare folosit pentru producerea a cel putin o treime din electricitatea consumata pe piata interna.

Planul vizeaza reducerea emisiilor de carbon cu 32% pana in 2030, aducand nivelul poluarii atmosferice din SUA la cel inregistrat in urma cu un deceniu.

Proiectul prevede ca fiecare stat din interiorul SUA sa reduca nivelul de poluare, in functie de calculele specialistilor. Autoritatile statale ar urma sa fie vizate direct de Agentia federala de Protectie a Mediului.

Deja, aproape 10 guvernatori ai statelor americane au declarat ca vor ignora noile propuneri ale Washingtonului.

Pentru Obama, programul Clean Power este si un punct forte pe care l-ar putea folosi in cadrul summitului ONU pe teme de mediu, din toamna, de la Paris, pentru a impune un nou trend global in domeniu.

"Problema schimbarilor climatice cauzate de poluare nu mai este o problema pe care sa o rezolve o generatie viitoare. Trebuie sa facem ceva acum", a mentionat presedintele american.

Razboi intre candidati

Cum 2016 este marcat de alegerea unui nou presedinte american, taberele democrata si republicana au iesit la atac prin vocile potentialilor candidati.

Hillary Clinton a declarat ca va respecta programul initiat de Obama in cazul in care va fi aleasa.

De cealalta parte, Marc Rubio si Jeb Bush, doi republicani cu aspiratii prezidentiale, au calificat noile masuri ca fiind "catastrofale si iresponsabile", mizand pe o sustinere a populatiei din zonele miniere ale Statelor Unite.

O alta varianta dezbatuta anterior prevedea inlocuirea carbunelui cu gaze naturale, dar noua politica a Casei Albe insista mai mult pe dezvoltarea capacitatuilor de productie de energie din surse regenerabile.

Cu toate acestea, se crede ca, in programul sau de mediu, Obama a pastrat actualele cote de consum industrial de gaze naturale, evitand astfel sa dezvolte o relatie tensionata si cu reprezentantii industriei de gaze/petrol.

Centralele electrice din Statele Unite sunt cei mai mari poluatori din tara, o treime din gazele de sera emise provenind de la acestea.

#energie verde SUA, #masuri protectia mediului America, #presedinte Statele Unite, #Barrack Obama , #Energia verde