Munchen va reduce emisiile de CO2 cu 50% prin intermediul sistemelor ecologice de termoficare

Marti, 19 Martie 2013, ora 11:25
2953 citiri
Munchen va reduce emisiile de CO2 cu 50% prin intermediul sistemelor ecologice de termoficare
Foto: infoturism.ro

Stadtwerke Munchen, compania de utilitati din Munchen, Germania, are ca scop aprovizionarea fiecarui client cu energie regenerabila pana in 2025, reducerea emisiilor de CO2 cu 50% pana in 2030 si sa devina primul oras din Germania al carui sistem de termoficare se bazeaza numai pe resurse regenerabile pana in 2040.

Munchen este unul dintre putinele orase din lume care a decis sa abordeze pro-activ combaterea incalzirii globale. Unul dintre obiectivele orasului pentru protejarea mediului este ca Munchen sa devina primul mare oras din Germania al carui sistem de termoficare sa fie alimentat in intregime doar din surse de energie regenerabila.

Programul care a presupus o investitie de 9 miliarde de Euro a fost initiat de compania municipala de utilitati - Stadtwerke Munchen.

Este un proiect ambitios, care presupune alimentarea a peste 140.000 de apartamente cu caldura si reducerea cu 300.000 tone a nivelului emisiilor de CO2 generate de metodele conventionale de incalzire. Danfoss se afla deja in negocieri cu autoritatile din Munchen legat de acest proiect.

Stabilirea standardului cu privire la energia regenerabila

Modalitatea prin care autoritatile locale spera sa isi transforme viziunea in realitate este prin utilizarea unei surse de energie regenerabila care nu a mai fost exploatata pana acum - apele geotermale.

Orasul este pozitionat ideal, in bazinul Bavarian Molasse, un urias rezervor subteran de apa geotermala cu temperaturi cuprinse intre 80 si 140 grade Celsius, aflat la aproximativ 3000m adancime.

Studii recente au aratat ca orasul are un potential de 16 puturi geotermale si, tinand cont ca o statie geotermala tipica poate furniza aproximativ 45.000 MWh de caldura pe an, viziunea autoritatilor din Munchen pentru un oras cu sistem ecologic de termoficare, e mai mult decat realizabila.

Pentru a alimenta sistemul de termoficare, Munchen a inceput sa foloseasca tehnologia fotovoltaica drept sursa de energie alternativa. Tehnologia fotovoltaica va juca un rol esential in progresul tehnologic.

In ultimele decenii, Munchen a introdus numeroase proiecte verzi pentru a reduce pierderile si pentru o utilizare mai eficienta a infrastructurii energetice, incluzand resursele regenerabile.

De exemplu, Stadtwerke Munchen genereaza suficienta energie regenerabila pentru a alimenta metroul, tramvaiele si 800.000 de gospodarii; pentru a se deplasa in oras, locuitorii sunt incurajati sa foloseasca bicicletele sau autovehicule electrice (puncte de reincarcare alimentate cu energie solara se gasesc pot fi gasite in numeroase parcari); devzoltatorii imobiliari trebuie sa adere la criterii ecologice stricte, iar vechile cladiri municipale trebuie renovate pentru a ajunge la un standard de eficienta care este cu 30% mai strict decat standardul federal german.

Stadtwerke Munchen colaboreaza strans cu Danfoss in Bruxelles pentru a asigura dezvoltarea unui cadru solid de reglementari care sa permita termoficarii sa treaca la un model bazat pe energie sustenabila.

Un sistem de termoficare cu care sa va mandriti

De asemenea, Munchen dispune de unul dintre cele mai mari si mai eficiente sisteme de termoficare din Europa. Reteaua foloseste peste 800km de conducte izolate pentru a livra caldura in intreg orasul, cu impact minim asupra mediul inconjurator. Reteaua este alimentata cu 4 miliarde kWh de energie reziduala anuala rezultata din centralele electrice din Munchen.

Este un sistem foarte eficient; pentru a avea o perspectiva mai clara, generarea unei asemenea cantitati de caldura folosind sisteme de incalzire bazate pe combustibil lichid ar necesita 450 milioane de litri de combustibil, care ar degaja aproximativ 1.1 milioane de tone de CO2 in atmosfera. Acesta este echivalentul cantitatii generate de toate autovehiculele din Munchen pe durata unui an.

Acest artisol face parte din proiectul Ecopolis lansat de Danfoss in 2013 care isi propune sa promoveze solutii sustenabile de termoficare. Pentru mai multe detalii, va rugam sa accesati ecopolis.danfoss.com

Despre Danfoss

Danfoss Heating este unul din liderii domeniului incalzirii, oferind o gama larga de componente si solutii pentru generarea, distributia si utilizarea caldurii pentru confort si economie de energie in cladiri si locuinte. Divizia Danfoss Heating este organizata in urmatoarele domenii strategice sustinute de o organizatie globala de vanzari si de o organizatie de vanzari dedicata pentru regiunea Asia-Pacific:

- Controlul confortului rezidential si din cladirile comerciale

- Componente pentru arzatoare

- Echipamente pentru termoficare

- Incalzire prin pardoseala

#energie regenerabila Munchen, #Munchen protejarea mediului, #apa geotermala sursa energie , #Energia verde