Nita: CE a acceptat, "in mare", modificarile propuse de Romania legii energiei verzi

Joi, 23 Mai 2013, ora 11:55
1690 citiri
Nita: CE a acceptat, "in mare", modificarile propuse de Romania legii energiei verzi

Comisia Europeana a fost, "in mare", de acord cu propunerile Romaniei privind modificarea legislatiei in sectorul productiei energiei regenerabile, care insa nu presupun injumatatirea numarului de certificate verzi, ci doar "o amanare", a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, adaugand ca Guvernul va sprijini marii consumatori de energie, pentru a evita relocarea activitatii acestora.

"Comisia Europeana a apreciat ca legea a fost in dezbatere, ca ne-am consultat cu ei, in mare a fost de acord cu propunerile noastre", a afirmat Nita la un seminar pe teme energetice.

Guvernul intentioneaza sa suspende de la tranzactionare o parte a certificatelor verzi primite de producatorii de energie regenerabila, cu scopul reducerii facturilor platite de consumatori. Astfel, producatorii de energie din surse regenerabile vor putea utiliza, in intervalul 1 iulie - 1 ianuarie 2017, doar jumatate din certificatele verzi atribuite, potrivit propunerii Guvernului.

Pe de alta parte, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei apreciaza ca numarul certificatelor verzi acordate producatorilor de energie din surse regenerabile ar trebui redus, in unele cazuri chiar si la jumatate.

"Nu va fi nicio reducere, nicio injumatatire a numarului de certificate verzi. Doar a amanare", a adaugat Nita.

Marii consumatori vs. industria de energie regenerabila

Industria de profil este nemultumita de aceste propuneri, in timp ce consumatorii mari de energie considera ca modificarea este necesara, intrucat ponderea prea mare a energiei verzi in consum produce costuri ridicate.

Nita a afirmat ca Romania are datoria sa "tina in picioare economia" si sa sprijine marii consumatori de energie, astfel incat acestia sa nu se relocheze in Asia.

"Toti marii consumatori vor sa se mute in Asia, dar noi vrem sa-i sprijinim, pentru ca sunt mii de locuri de munca. Schema Romaniei (de sprijin a energiei regenerabile - n.r.) este cea mai generoasa din UE. Avem datoria sa tinem in picoare economia romaneasca, atata cata a mai ramas", a mai spus Nita.

Energia produsa din surse regenerabile este sprijinita de guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.

Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.

#Nita modificari energie verde, #Comisia Europeana energie verde, #legislatie energie Romania, #Nita lege energie verde , #Energia verde