Banii din energia produsa in propria gospodarie, intre mit si realitate

Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 07:35
9010 citiri
Banii din energia produsa in propria gospodarie, intre mit si realitate

Posibilitatea de a diminua valoarea facturilor la electricitate si mai mult, de a face si un mic profit din productia de energie alternativa, sunt principalele argumente economice pentru investitiile in sistemele fotovoltaice de capacitate mica, destinate gospodariilor.

Beneficii supraestimate insa, avertizeaza oamenii de afaceri din domeniu. Asadar, cat e mit si cat e realitate in afacerile cu energie verde?

Raspunsul scurt este realitate in Vest, mit la noi. Romanii se intorc din tari precum Italia si Germania cu intentia de a-si rationaliza consumul casnic si de a produce profit din energia soarelui, insa se izbesc de un zid, atunci cand incearca sa aplice in Romania ce au vazut in Vest, explica Marius Vladoiu, directorul Romsin, un distribuitor local de panouri fotovoltaice.

Principala problema: lipsa legislatiei care sa reglementeze relatia dintre micii producatori de energie, marii operatori si stat.

Un articol din Legea 134/2012, privind modificarea si completarea Legii 220/2008, ar fi putut face lumina in aceasta problema, daca ar fi fost finalizat.

"Persoanele fizice si juridice care detin unitati de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalata sub 100 kW pe loc de consum, precum si autoritatile publice care detin capacitati de producere a energiei electrice din surse regenerabile realizate, partial sau total, din fonduri structurale beneficiaza din partea furnizorilor cu care au contract de furnizare a energiei electrice, la cerere, de serviciul de regularizare, financiara si/sau cantitativa, intre energia livrata si energia consumata din retea, conform unei metodologii aprobate de ANRE" (Legea 134/2012, punctul 9 alineatul 6).

Insa in lipsa unor proceduri de aplicare a acestei legi, micii producatori de energie sunt "exploatati" dupa bunul plac de marii furnizori de energie.

Conditiile de racordare la Reteaua Electrica de Distributie

Costurile de racordare - 50% din pretul centralei fotovoltaice

Astfel, costurile pe care le implica racordarea sistemelor de producere a energiei alternative la Sistemul Energetic National (SEN) pentru valorificarea surplusului, birocratia si durata procedurilor face ca investitiile in aceste tehnologii, sub un anumit prag, sa nu fie rentabile.

"In acest moment, putem vorbi de o eficienta doar dincolo de 20kWp. Costurile de racord sunt asemanatoare pentru orice instalatie si sunt foarte mari in comparatie cu costurile realizarii instalatiei propriu-zise in cazul unei instalatii de putere mica", a declarat pentru Business24, Adrian Duguleanu, seful Philro, distribuitor de panouri fotovoltaice.

Potrivit estimarilor lui Duguleanu, costurile totale pentru racordarea la SEN se ridica la 5000 de euro, iar durata procedurii poate depasi trei luni, in contextul in care investitia totala intr-o centrala fotovoltaica de pana la 5 kW, optima pentru o gospodarie, se ridica la aproximativ 10.000 de euro. In schimb, cu cat investitia este mai mare, costurile racordarii scad, procentual.

"Daca n-ai macar 100 de kw instalati, nu e bine sa te apuci", recomanda directorul Romsin.

Micii producatori, sponsori fara voie

O solutie de compromis pe care o accepta unii dintre furnizorii de energie este racordarea sistemelor de producere a energiei alternative la SEN, doar prin contorizarea consumului. Mai clar, in gospodarie este folosita cu prioritate energia produsa "in house", iar diferenta necesara este asigurata contra cost, de furnizor. In schimb, in cazul in care producatorul inregistreaza surplus, energia este livrata in SEN, fara niciun beneficiu material. Iar absurdul situatiei nu se opreste aici:

"Am avut cateva cazuri de clienti care aveau contoare de energie care contorizau in acelasi sens, atat exportul, cat si importul de energie din SEN din/in propria casa. Operatorul local ii obliga in acest fel sa plateasca nu numai ceea ce consuma, dar si ceea ce livreaza in retea! A durat pana acestia au inteles ca, in definitiv, primesc gratuit energie electrica si ca e suficient sa profite de acest lucru lasand sansa clientilor doar sa diminueze factura de electricitate", povesteste seful Philro.

In concluzie, micii producatori de energie inca asteapta finalizarea legii, care ar putea oferi oportunitati de profit tuturor celor care sustin material, prin costurile facturii la electricitate, energia verde.

#profit centrala fotovoltaica, #profit energie alternativa, #racordare SEN, #afaceri energie alternativa , #Energie alternativa