2012 - anul infiintarii Complexului Energetic Oltenia (Retrospectiva)

Luni, 24 Decembrie 2012, ora 10:05
2635 citiri
2012 - anul infiintarii Complexului Energetic Oltenia (Retrospectiva)
Foto: RTV

2012 a fost anul in care a luat fiinta cel mai mare producator de energie din Romania, Complexul Energetic Oltenia, constituit prin contopirea Complexului Energetic Turceni, Complexului Energetic Rovinari, Complexului Energetic Craiova si Societatii Nationale a Lignitului Oltenia Targu-Jiu.

Consiliile de Administratie ale acestor structuri economice au aprobat, in sedinta din 21 martie, proiectul de constituire a Complexului Energetic Oltenia, care functioneaza din luna mai, scrie Agerpres.

Infiintarea noii societati va contribui la consolidarea securitatii energetice a Romaniei si cresterea sigurantei in alimentarea consumatorilor finali, la dezvoltarea durabila atat la nivel national, dar si la nivelul regiunii Sud-Vest Oltenia.

Magistratii Tribunalului Gorj au admis, in data de 16 mai, cererea de inregistrare a

Complexului Energetic Oltenia (CEO) la Registrul Comertului.

Complexul Energetic Oltenia produce aproximativ 18 TWh de electricitate anual, nivel apropiat de cel al Nuclearelectrica, si are o cota de peste 30% din piata productiei de energie din Romania.

Initial, sediul CEO a fost la Turceni, insa autoritatile locale si judetene au insistat ca acesta sa fie mutat la Targu-Jiu, lucru ce s-a si intamplat, cu ajutorul premierului Victor Ponta, care declara, in data de 17 septembrie: "Au fost cateva proiecte importante pe care, impreuna cu primarul municipiului, domnul Carciumaru, ni le-am asumat, am intarziat pentru ca nu am avut puterea decizionala, insa miercuri s-a aprobat in sedinta de guvern trecerea in patrimoniul primariei a unitatii militare, in asa fel incat aici, in Targu-Jiu, sa se dezvolte acel proiect pe care primarul, alaturi de deputatul de Targu-Jiu, l-au promis in 2008.

Sediul CEO s-a votat in consiliul de supraveghere si va fi la Targu-Jiu, dar proiectele pentru dezvoltarea CEO vor continua nu legate numai de Targu-Jiu, ci de toata zona Olteniei. Evident ca pentru Oltenia productia de carbune este esentiala pentru existenta judetului Gorj si a judetelor din jur. Ideea de a avea sediul la Targu-Jiu nu este legata de faptul ca sunt eu deputat de Targu-Jiu, este legata de faptul ca aici e sediul SNLO si, in mod traditional, in ultimii 30 de ani, Gorjul, prin Turceni, Rovinari si SNLO, reprezinta partea cea mai substantiala a activitatii CEO".

Director al CEO este, de la 1 octombrie, Laurentiu Ciurel, dupa ce in septembrie Constantin Balasoiu, fostul manager al complexului, si-a inaintat demisia.

La inceputul lunii noiembrie, primul-ministru precizat ca va fi majorat cu 15% capitalul social al companiei.

In ceea ce priveste stabilirea unui management privat in cadrul CEO, premierul Victor Ponta a declarat ca se va face o analiza, iar daca actuala conducere va aduce profit va ramane in continuare in fruntea complexului.

"Ramane la Targu-Jiu (sediul CEO - n.r.), dupa lupte seculare care au durat cateva luni, sigur ca s-a suparat doamna primar de la Craiova sau colegii de la Dolj, dar cred ca asa era normal pentru ca principala activitate a CEO este totusi in Gorj, chiar daca are Dolj, Mehedinti, Valcea.

Si, in al doilea rand, Gorjul este un judet care depinde de zona energetica, asa incat s-a implinit solicitarea presedintelui Consiliului Judetean Gorj, a primarului municipiului Targu-Jiu si a deputatului de Targu-Jiu. Vedeti, daca nu se schimba primul-ministru, acum sediul era la Cluj.

Avem in acordul cu Fondul Monetar International trecut de catre fostul guvern, dar insusit si de noi, o crestere a capitalului social la CEO prin majorare de capital social cu 15% in asa fel incat toti banii care vin din zona privata raman in companie pentru modernizare, iar statul isi pastreaza pachetul de control de doua treimi", afirma Victor Ponta, pe 2 noiembrie, la Targu-Jiu.

Doua saptamani mai tarziu, premierul Victor Ponta a declarat ca este multumit de activitatea CEO, care este pe profit, iar compania nu se va privatiza.

"Ce am promis, m-am tinut de cuvant. In primul si in primul rand, faptul ca sediul e la Targu-Jiu, in al doilea ca printr-o alta conducere s-a trecut inapoi pe profit si se pastreaza locurile de munca si, de asemenea, ceea ce am spus foarte clar, compania nu se privatizeaza, statul ramane actionar majoritar, cei 15% pe care vrem sa-i vindem anul viitor vor ramane banii in companie pentru retehnologizare", a precizat Victor Ponta in data de 15 noiembrie.

In luna decembrie, in cadrul editiei a XII-a a Galei Romania Top 100 Companii, Complexul Energetic Oltenia a fost premiat pentru eficientizarea business-ului si pentru faptul ca a devenit cel mai mare producator de energie electrica din Romania.

CEO estimeaza pentru finalul acestui an, dupa numai sapte luni de functionare, o cifra de afaceri de peste 400 de milioane de euro si un profit de peste 40 de milioane de euro.

#retrospective 2012, #Complex Energetic Oltenia 2012, #infiintare complex energetic oltenia, #conducere Complex Energetic Oltenia, #productie energie electrica Romania , #Energie electrica