ANRE: 20% din energia electrica la pretul pietei libere va merge la populatie din 2014

Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 12:58
4742 citiri
ANRE: 20% din energia electrica la pretul pietei libere va merge la populatie din 2014

Populatia va primi 20% din energia electrica la pretul pietei libere iar 80% din consum va fi facturat la pret reglementat, incepand cu 1 ianuarie 2014, a declarat, pentru AGERPRES, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

De la 1 iulie 2013, populatia primeste 10% din energie la pretul pietei libere, iar pe factura a aparut o noua categorie de consum, respectiv consumul de energie activa concurentiala, care arata cantitatea de energie luata de pe piata libera si pretul acesteia.

Masura face parte din procesul de liberalizare totala a pietei de energie, care prevede cresterea graduala, pana la 31 decembrie 2017, a cantitatii de energie la pretul pietei. Incepand cu aceasta data, doar consumatorii vulnerabili vor mai plati tarife reglementate, iar restul vor negocia direct cu furnizorii preturile pe care le vor achita.

Potrivit lui Havrilet, pe parcursul anului viitor vor fi bifate doua etape din acest calendar.

"La 1 ianuarie 2014, consumatorii casnici vor primi 20% din consum la pretul de pe piata libera, iar la 1 iulie 2014 ponderea va creste la 30%. Acest lucru nu inseamna neaparat si o majorare a tarifului final. Acesta depinde de evolutia pretului pe piata libera. De exemplu, acum, pretul pe piata libera este doar un pic mai mare decat cel reglementat", a explicat presedintele ANRE.

Urmatoarea etapa incepe la 1 ianuarie 2015

Calendarul va continua cu pragul de 1 ianuarie 2015, cand 40% din energie va fi la pretul pietei, urmand ca la fiecare inceput de semestru ponderea sa creasca cu 10%.

Tariful componentei de piata concurentiala (CPC) a fost introdus pentru prima data la 1 septembrie 2012, pentru consumatorii industriali. Din datele ANRE, in primele 10 luni de aplicare a tarifului CPC la acesti consumatori s-a constat o crestere de pret de aproximativ 1% fata de situatia in care s-ar fi mentinut tariful reglementat pentru tot consumul.

Conform metodologiei elaborate de ANRE, tariful CPC este calculat de furnizor pe baza achizitiei de energie electrica exclusiv din piata concurentiala, "cuprinde costurile cu achizitia energiei electrice din pietele competitive centralizate, precum si costurile serviciilor asociate ale acestei energii furnizate la consumator (costuri de transport, sistem, distributie, furnizare - n.r.)" si este avizat de autoritatea competenta (ANRE).

Pentru consumatorii casnici, in intervalul 1 iulie - 31 decembrie 2013 tariful reglementat se aplica pentru 90% din consumul realizat, in timp ce componenta de piata concurentiala (CPC) se aplica pentru 10%.

"In conditiile in care, incepand cu 1 iulie 2013, tarifele de furnizare au fost reduse cu circa 1,3%, estimam ca introducerea CPC va conduce la o crestere a pretului final la energia electrica mai mica de 0,5%", au spus reprezentantii Autoritatii, intr-un comunicat remis la inceputul lunii septembrie.

"Aceasta modalitate de eliminare a tarifelor reglementate se face sub stricta monitorizare a ANRE si are ca scop evitarea cresterii bruste si semnificative a preturilor la consumatorii finali de energie electrica pana la eliminarea completa a tarifelor reglementate, respectiv 31.12.2013 pentru consumatorii non-casnici si 31.12.2017 pentru cei casnici, in conformitate cu prevederile Memorandumului de intelegere semnat de Romania", se mai precizeaza in comunicatul ANRE.

#liberalizare piata energie electrica, #pret energie electrica populatie, #tarife energie electrica, #ANRE piata energie , #Energie electrica