ANRE: Consumul brut de energie electrica se estimeaza ca va scadea cu 7%, pana la finele anului

Joi, 24 Octombrie 2013, ora 14:13
2103 citiri
ANRE: Consumul brut de energie electrica se estimeaza ca va scadea cu 7%, pana la finele anului

Consumul brut de energie electrica in 2013 este estimat ca va scadea cu 7%, prin extrapolare, pana la finele anului, raportat la 2012, a declarat, joi, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Emil Calota.

Potrivit acestuia, consumul brut de energie electrica si consumul de energie in total au scazut pe de o parte pe fondul recesiunii generale, iar pe de alta parte din cauza destructurarii economice la nivelul marilor consumatori din Romania.

"Ca o cifra, consumul brut de energie electrica in 2013 este estimat sa fi scazut cu 7%, prin extrapolare, pana la finele anului fata de anul precedent, ceea ce poate suna dramatic. In acest context, ANRE incearca sa gaseasca un echilibru intre interesele principalilor actori din piata", a precizat Calota.

Reprezentantul ANRE a explicat ca, pe de o parte, Guvernul doreste sa pastreze piata locurilor de munca si nivelul facturii la energie electrica la un nivel acceptabil si, mai ales, "platibil", iar pe de alta parte se situeaza marii consumatori industriali, pentru care "fiecare leu adaugat la factura finala de electricitate conteaza foarte mult". De asemenea, producatorii conventionali de energie "se simt frustrati" pentru ca energiile regenerabile sunt preluate cu prioritate in sistemul energetic national.

"In ciuda faptului ca perceptia publica nu este deocamdata favorabila acestui tip de energie, lucrurile arata - si recentele date pe care le-am luat de la congresul mondial de energie incheiat saptamana trecuta - arata clar ca energiile regenerabile, in ciuda pierderii de competitivitate pe care piata europeana o inregistreaza in ultimii ani, raman un obiectiv serios pentru anii 2035 - 2050, ceea ce ne obliga ca tara sa avem o viziune proprie pentru anul 2035 sau chiar 2050 pentru sectorul energetic. Trebuie doar sa definim corect 4-6-8 tinte in domeniu pe termen 2035 si, mai ales, 2050", a adaugat Emil Calota.

El a subliniat ca, pentru Romania, energia ramane in continuare cea mai importanta resursa competitiva si cel mai mare avantaj comparativ regional si global pe care il are, cu conditia sa fie folosita la adevaratul potential.

#consum energie electrica, #consum energie Romania, #consumatori industriali energie , #Energie electrica