ANRE: energia electrica s-ar putea scumpi cu 30% pana in 2017

Luni, 29 Noiembrie 2010, ora 13:48
1764 citiri
ANRE: energia electrica s-ar putea scumpi cu 30% pana in 2017

Energia electrica pentru consumatorul final s-ar putea scumpi cu 30% pana in 2017, din cauza faptului ca furnizorii de electricitate cumpara certificate verzi, iar proiectele pe energie regenerabila se vor inmulti, a declarat directorul din ANRE, Zoltan Nagy-Bege, anunta NewsIn.

"ANRE a facut cateva calcule privind efectul producerii de energie din surse regenerabile, pentru perioada 2010-2010.

Astfel, certificatele verzi care ar putea majora pretul final energiei cu 33 de euro pe fiecare MWh produs, daca se vor realiza proiectele de productie energie din surse regenerabile preconizate.

Maximul ar fi in 2017 si ar presupune o crestere cu circa 30% a pretului electricitatii, ce va fi suportata de consumatorul final", a declarat luni, intr-o conferinta, directorul Departamentului Reglementare in domeniul Eficientei Energetice din Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege.

Un certificat verde este un document care atesta o cantitate de 1 MWh de energie electrica produs din surse regenerabile de energie.

Potrivit legii, un certificat verde costa intre 27 si 55 de euro, iar in ultimii ani acesta a fost achizitionat la un pret foarte apropiat de pretul maxim admis de lege.

In plus, incepand din anul 2013, potrivit normelor UE, producatorii de energie vor plati si certificatele de emisii de dioxid de carbon.

Termocentralele primesc de la stat astfel de certificate, in functie de emisii si de consum. Pe burse, certificatele de emisii de dioxid de carbon costa intre 15 si 25 euro.

#anre, #energie, #electrica, #certificate, #verzi , #Energie electrica