ANRE: Nu vor fi introduse preturi zonale daca diferentele sunt mari

Joi, 09 August 2007, ora 16:41
1034 citiri
ANRE: Nu vor fi introduse preturi zonale daca diferentele sunt mari

Reprezentantii ANRE au declarat ca preturile zonale la electricitate nu vor fi introduse daca se constata ca diferentele vor fi foarte mari si vor duce la destabilizarea economica a regiunii.

De asemenea,acestia spun ca orice comentariu pe acest subiect este prematur, intrucat deocamdata nu exista calcule.

Confederatia sindicala Meridian contesta intentia Autoritatii Nationale de Reglementare a Energiei (ANRE) de a promova preturi diferentiate pe zone la electricitate si sustine ca masura va determina cresterea preturilor in zonele sarace, se arata intr-un comunicat remis miercuri NewsIn.

In replica, directorul general al Departamentului Preturi si Tarife in domeniul energiei electrice din cadrul ANRE, Viorel Alicus, a declarat, joi, pentru NewsIn, ca introducerea preturilor zonale la energia electrica nu este o obligatie legislativa, astfel incat Autoritatea va renunta la introducerea acestora daca analizele si calculele vor arata ca diferentele intre tarifele care vor fi introduse la nivelul celor opt zone de distributie a energie sunt foarte mari.

"Deocamdata este prematura orice atentionare din partea oricarei institutii pe aceasta tema. La sfarsitul saptamanii viitoare vom finaliza calculele in interiorul Autoritatii, apoi vom demara discutii pe aceasta tema cu reprezentantii Ministerului Economiei si cu cei ai autoritatilor locale, pentru a analiza fiecare element care ar deriva din introducerea tarifelor zonale la nivelul anului 2008", a aratat Alicus.

Potrivit oficialului ANRE, pentru stabilirea celor opt tarife, trebuie luate in calcul toate costurile, respectiv cele de producere a energiei, de transport, de distributie si de servicii. "Nu este indreptatita concluzia ca regiunile unde nu exista producatori de energie ieftina vor saraci in urma introducerii acestor tarife. in acele zone, populatia consuma maximum 15% din energia produsa local, restul vine din cosul reglementat la nivel national, unde ponderea energiei ieftine este bine determinata", a explicat Alicus.

Acesta a subliniat ca un avantaj al introducerii tarifelor diferentiate este ca, in acest fel, vor fi reflectate in tarife toate costurile legate de producerea, transportul si distributia energiei. "Mai mult, se vor elimina subventiile mascate intre regiuni. Aceasta masura ar putea fi vazuta si ca un stimulent de dezvoltare regionala pentru producatori", a adaugat directorul din cadrul ANRE.

Alicus a explicat ca nici in Uniunea Europeana nu exista obligativitatea introducerii preturilor zonale, iar practicile difera de la un stat la altul. "Odata cu deschiderea totala a pietei de energie, este normal ca preturile sa fie diferite, in functie de contextul pietei", a mai spus reprezentatul reglementatorului.

Confederatia Meridian a solicitat, miercuri, ANRE "sa renunte imediat" la promovarea masurii de introducere a preturilor zonale si sa asigure un pret unic la nivel national si accesul populatiei in mod nediscriminatoriu la energia ieftina. in caz contrar, sindicalistii ameninta ca il vor da in judecata pe primul-ministru si pe presedintele ANRE.

Presedintele ANRE, Gergely Olosz, a declarat, marti, ca Autoritatea analizeaza stabilirea a opt preturi zonale in functie de zona de distributie pentru energia electrica platita de consumatorii casnici care ar putea fi introduse din 2008.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)


<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.