Calota, ANRE: Exista potential de biomasa in cel putin jumatate dintre judetele Romaniei

Marti, 20 Mai 2014, ora 13:18
1819 citiri
Calota, ANRE: Exista potential de biomasa in cel putin jumatate dintre judetele Romaniei
Sursa foto: Max-Media

Romania trebuie sa elaboreze un plan strategic pentru utilizarea biomasei in producerea de energie electrica si termica, in conditiile in care exista potential pentru aceasta resursa in cel putin jumatate dintre judetele tarii, a declarat, marti, Emil Calota, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

'Gazul este prea scump pentru a fi ars doar pentru a gati. Din cele 42 de judete ale tarii, cel putin jumatate au atat resursa, cat si nevoia de consum de biomasa, deci ne trebuie un plan strategic', a spus Calota, prezent la un simpozion pe tema producerii de energie termica din surse regenerabile, organizat de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana.

El a amintit ca, in aceasta perioada, Romania isi regandeste strategia energetica, iar, in opinia sa, accentul ar trebui sa cada pe intarirea retelei de transport al energiei, pe interconectarile cu alte tari, dar si pe stocarea de energie.

'Romania are posibilitatea de a oferi si de a exporta stabilitate energetica', a mentionat oficialul ANRE.

Romania, la coada clasamentului european privind eficienta energetica

Calota a mai spus ca Romania este inca la coada clasamentului european privind eficienta energetica.

'Resursa cea mai profitabila pentru urmatorii 10-20 de ani pentru Romania este eficienta energetica. Din nefericire, desi suntem a treia tara ca independenta energetica din Europa, la capitolul eficienta energetica suntem printre codase', a completat Calota.

El a mai spus ca, din punctul de vedere al energiei termice, un sector de importanta va fi cel al cladirilor publice, care au o nevoie foarte mare de reabilitare.

'Este necesar ca 3% dintre cladirile publice, pe an, sa fie reabilitate termic. In plus, cogenerarea de inalta eficienta reprezinta, in Romania, o zona cu mari pierderi, din cauza sistemului centralizat de incalzire urbana', a adaugat oficialul ANRE.

#energie biomasa, #calota anre , #Energie electrica