Ce inseamna majorarea pretului la electricitate din iunie: Concedieri, cresteri de preturi

Luni, 28 Mai 2012, ora 18:10
2098 citiri
Ce inseamna majorarea pretului la electricitate din iunie: Concedieri, cresteri de preturi

Pretul energiei electrice va fi majorat cu 5% pana la sfarsitul lunii iunie, atat pentru populatie, cat si pentru consumatorii industriali. In opinia specialistilor si a managerilor, masura se traduce prin scumpirea tuturor produselor, diminuarea profitului sau chiar disponibilizari masive.

Ionut Purica, specialist pe piata de energie, a declarat pentru Business24 ca Romania are o economie care consuma multa energie, astfel incat o majorare de 5% va insemna o diminuare a profitului si, pana la un anumit punct, o reducere a gradul de competitivitate al produselor.

Industria de aluminiu si cea de otel, cele mai afectate

In opinia specialistului, principalele industrii care vor fi lovite de aceasta majorare sunt cea de aluminiu, industria otelului si cea de ciment, unde consumul de energie electrica resprezinta o componenta importanta in costurile de productie.

Purica sustine ca aceasta crestere a tarifelor la energie va fi transferata in costul produselor, iar acest lucru va duce la o scadere a competitivitatii. De asemenea, exista varianta pastrarii preturilor, dar in acest caz se diminueaza profitul.

"Daca isi diminueaza profitul, atunci cu siguranta ca nu vor mai avea bani de intretinere, ca sa nu mai aduc in discutie plata dividendelor sau actionariatul", a declarat Purica.

El sustine ca, in actuala situatie, nu poate fi majorat costul de productie, pentru ca trebuie sa ramai competitiv, iar atunci raman la indemana masuri precum diminuarea cheltuielilor de intretinere, reducerea salariilor, ori alte elemente de cost.

"In conditiile acestea, ne putem astepta la o scadere salariala, chiar daca e mai greu de aplicat, ori la o intretinere mai rara si de mai proasta calitate, pentru a reduce costurile", conchide Ionut Purica.

Majorarea aproape ca nici nu mai conteaza in anumite sectoare

Sorin Minea, proprietarul Angst si presedintele asociatiei Romalimenta, sustine ca majorarea tarifelor la energie electrica aproape ca nici nu mai conteaza, pentru ca, oricum, in industria alimentara, toate preturile sunt in crestere continua.

"Vor creste preturile finale si fara aceasta majorare a tarifului la energia electrica, pentru ca materiile prime au crescut, iar euro s-a valorizat foarte mult", sustine Minea.

Omul de afaceri sustine ca, din cauza materiilor prime foarte scumpe, multe companii din industria alimentara aleg sa puna capat activitatii. "Toate preturile manifesta o tendinta de crestere in acest moment. Cert este ca, cu cat vor creste costurile, cu atat va fi si pretul mai mare, iar carnea oricum se afla la cel mai ridicat nivel de foarte mult timp", conchide Sorin Minea.

Procesul de renuntare la tarifele reglementate la energie electrica, cerut de FMI, va fi aplicat separat pentru consumatorii industriali si pentru cei casnici.

Pentru consumatorii industriali, preturile reglementate vor incepe sa fie eliminate, in etape, din luna septembrie a anului in curs. Aceste tarife vor fi complet eliminate pana la 31 decembrie 2013.

Eliminarea preturilor reglementate pentru consumatorii casnici va incepe in 2013 si va fi incheiata pana in 2017.

Piata libera pentru consumatorii industriali, din 2014

ANRE va majora treptat cota de electricitate obtinuta de pe piata dereglementata de companiile de distributie pentru consumatorii industriali ai acestora, ajungand la 100% pana la finele anului 2013.

De la 1 ianuarie 2014 vor fi eliminate preturile reglementate pentru consumatorii industriali. Pentru gospodarii, tarifele nereglementate vor fi introduse treptat, incepand cu 2013, finalizandu-se pana in 2017.

In memorandum se mai arata ca Legea energiei electrice ar putea fi aprobata de Parlament pana la mijlocul lunii iunie, iar foaia de parcurs pentru sectorul energeiei electrice va fi facuta publica de Guvern pana in 30 iunie.

Tarifele la electricitate si gaze platite de populatie sunt reglementate de ANRE din considerente de protectie sociala, dar Comisia Europeana si FMI au cerut Guvernului sa liberalizeze piata pentru a aduce preturile la nivelul din blocul comunitare.

#pret energie electrica, #crestere pret energie electrica , #Energie electrica