Comisia Europeana a amendat bursa de energie OPCOM cu un milion de euro

Miercuri, 05 Martie 2014, ora 15:46
2176 citiri
Comisia Europeana a amendat bursa de energie OPCOM cu un milion de euro

Comisia Europeana a aplicat o amenda de peste un milion de euro societatii SC OPCOM SA pentru ca a abuzat de pozitia sa dominanta pe piata romaneasca a facilitarii tranzactiilor de energie electrica pe piata spot, incalcand normele UE in materie de concurenta, informeaza un comunicat al CE dat publicitatii miercuri la Bruxelles.

CE a constatat ca, timp de peste cinci ani, OPCOM i-a discriminat pe comerciantii de energie electrica din afara Romaniei cu sediul in UE.

Bursele de energie sunt indispensabile pentru functionarea eficienta a pietelor de energie electrica in interesul consumatorilor.

Comportamentul abuziv al OPCOM a impiedicat comerciantii din UE sa participe pe pietele spot din cadrul bursei de energie electrica din Romania, creand astfel o bariera artificiala la intrare, ceea ce constituie o incalcare a normelor UE in materie de concurenta.

"Barierele nationale de acest tip nu numai ca impiedica finalizarea unei piete unice a energiei, ci impiedica si dezvoltarea de piete eficiente, lichide", a declarat comisarul european pentru concurenta, Joaquin Almunia, citat in comunicat.

OPCOM administreaza singura bursa de energie electrica din Romania. Bursele de energie sunt piete organizate de tranzactionare a energiei electrice, iar tranzactionarea spot inseamna tranzactionarea pe termen scurt, de exemplu, in aceeasi zi sau pentru ziua urmatoare.

Intre 2008 si 2013, noteaza CE, OPCOM a impus ca membrii pietelor spot de energie electrica sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, refuzand sa accepte comerciantii care erau deja inregistrati in scopuri de TVA in alte state membre ale UE. Prin urmare, comerciantii din UE nu puteau intra pe piata angro de energie electrica din Romania decat prin infiintarea unui sediu permanent in Romania, ceea ce presupune costuri suplimentare si dezavantaje organizatorice pentru comerciantii din UE in comparatie cu cei din Romania.

Discriminarea pe motive de nationalitate sau loc de stabilire contravine principiilor de baza ale pietei unice, mentioneaza executivul comunitar.

CE subliniaza ca bursele de energie joaca un rol important in furnizarea de informatii publice privind preturile, fapt esential pentru a avea preturi transparente si fiabile la energia electrica pe pietele angro si cu amanuntul. Cerinta OPCOM privind inregistrarea in scopuri de TVA a creat o bariera artificiala la intrarea pe piata pentru comerciantii din UE si, in consecinta, a redus lichiditatea pe piata angro a energiei electrice.

Potrivit executivului comunitar, numarul de comercianti afectati este semnificativ. In cadrul burselor de energie de pe pietele comparabile, peste 50 % dintre participanti sunt comercianti din UE care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA la nivel local.

CE considera raspunzatoare, de asemenea, pentru aceasta incalcare si societatea-mama a OPCOM, si anume CNTEE Transelectrica S.A., care este operatorul de transport si de sistem din Romania.

Inlaturarea barierelor la intrarea pe pietele angro de energie electrica creste lichiditatea si stimuleaza concurenta, ceea ce contribuie la scaderea preturilor si asigura, de asemenea, faptul ca piata transmite semnale de pret corecte, explica executivul comunitar.

Comisia a sanctionat Transelectrica si OPCOM cu o amenda de 1.031.000 de euro, cele doua societati raspunzand in solidar de achitarea intregii amenzii. Cuantumul amenzii a fost stabilit pe baza Orientarilor din 2006 ale CE privind calcularea amenzilor, iar la stabilirea nivelului amenzilor s-a tinut cont de vanzarile relevante realizate de societatea in cauza in Romania, de gravitatea incalcarii si de durata acesteia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bursa energie OPCOM, #amenda bursa energie, #energie electrica Romania , #Energie electrica